U četvrtak u Križevcima tribina o 3D tiskanju i drugim nadolazećim tehnologijama proizvodnje hrane

Treći tjedan 18. Culture Shock Festivala posjetiteljima nudi jedan event i to u četvrtak. Razlog je što organizator festivala, križevačka udruga P.O.I.N.T., od petka do nedjelje u partnerstvu s Glazbenom školom Alberta Štrige organizira 12. Večeri udaraljkaša u Križevcima.

Tako će se u četvrtak u dvorani Turističkog informativnog centra (Strossmayerov trg 5, Križevci, zgrada nekadašnje sinagoge) s početkom u 19 sati održati tribina „3D tiskanje i druge nadolazeće tehnologije proizvodnje hrane”. Tribinu će moderirati Jelka Vukobratović, a goste predvodi Križevčanka Matea Habuš s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pored nje gostuju Ana Pilipović (Fakultet strojarstva i brodogradnje), Dubravka Novotni (PBF) i Tomislava Grgić (PBF).

Opis tribine

Proizvodnja hrane tiče nas se sviju. Pitanja što jedemo, kakav je sastav hrane koju kupujemo i kako je pripremamo, sve češće su u fokusu javnosti. No, nasuprot interesima proizvođača s jedne strane ili medijskih prognoza i interpretacija s druge strane, stoji često tihi i nevidljivi rad znanstvenika koji se bave upravo razvojem novih tehnologija proizvodnje hrane. Takav je primjer znanstveno-istraživački projekt na kojemu rade gošće tribine, a koji se odvija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost. Projekt Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja bavi se, ni manje ni više, razvojem 3D tiskanja hrane, a ako vam to zvuči kao nešto iz futurističkih serijala, dođite i uvjerite se da je ta budućnost već opipljiva…, a možda i ukusna.

Culture Shock Festival već 18. godinu organizira udruga P.O.I.N.T. kao spoj obrazovanja, suvremene umjetnosti, kulture i društvenih događanja uz kvalitetne i aktualne izvođače, predavače i izlagače. Partneri festivala su Gradska knjižnica Franjo Marković, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica Grada Križevaca i Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“, a pokrovitelji festivala su Grad Križevci, Ministarstvo kulture i medija te Koprivničko-križevačka županija.