Uz 22. rujan – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Marina Švagelj Jažić – u Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički ili psihički zlostavljana.

-“Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna, već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.” – kaže predsjednica Udruge HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava Marina Švagelj Jažić.

S tim ciljem udruga HERA organizira u petak, 23. rujna od 9 – 10 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima javnu akciju u sklopu projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja” kojeg finacijski podržava Grad Križevci i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Prošle godine imali smo u Hrvatskoj 14 ubijenih žena što od strane supruga, bivših supruga ili partnera. Ove godine već o kolovoza smo dosegli tu brojku. Mislim da je ta problematika obiteljskog nasilja, odnosno nasilja nad ženama itekako prisutna, a nekako je još uvijek uvriježeno mišljenje kako je ono što se događa unutar četiri zida privatna stvar. Svi nešto znaju, ali nitko se ne želi miješati. Sustavnim radom zakonodavca na proširenju zakonske regulative koja obuhvaća i problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, ali i organiziranjem udruga i inicijativama kojima se promiče borba protiv nasilja nad ženama, ipak postoje neke naznake kako je i Hrvatska po uzoru na druge europske države na dobrom putu zaštite ljudskih prava. No, uvijek su te promjene rezultat nekog tragičnog događaja.” – kaže predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić.

“Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja ljudskih prava, onoga što bi svi građani trebali imati, a to su pravo na život, pravo na privatnost, na obiteljski život, zaštitu dostojanstva, dom i slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja. Ipak, veliki broj nasilja ostaje u velikoj tamnoj brojci neregistriran. Žene se i dalje nerado odlučuju na prijavu nasilnika najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još većeg nasilja kao i zbog ekonomske ovisnosti. Veliki broj naših korisnica koje traže pomoć i podršku u našem savjetovalištu je upravo bez ikakvih financijskih sredstava. Nemaju nikakve prihode i nisu zaposlene. Poražavajuće su brojke koje bi se trebale češće iznositi i o tome govoriti zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti.” – ističe Marina Švagelj Jažić.

“Ove godine smo i premašili sve one brojke koje smo imali u prošloj godini. To je možda i rezultat prestanka ovih okolnosti vezanih uz korona virus. I rad institucija nije više toliko zatvoren kao što je bio za vrijeme korone. Institucije kao što su sudovi, državno odvjetništvo, Centri za socijalnu skrb traže suradnju sa organizacijama civilnog društva. Na našem području to je upravo HERA i ta suradnja je puno bolja nego što je bila unazad 2-3 godine. Doprinose tome i naše razne inicijative te organiziramo online predavanja i edukacije. I rad organizacija civilnog društva se možda više prepoznaje od strane resornih ministarstava. Kod nas u HERI imamo psihologinju, socijalnu radnicu i pravnicu tako da na taj stručan način nastojimo dati odgovarajuću kvalitetnu pomoć ili podršku. Mislim da taj naš angažman itekako institucije prepoznaju. Moram istaknuti i suradnju s Općinskim, odnosno Županijskim sudom u Bjelovaru i sve koji nam se obrate za podršku nastojimo uputiti u njihova prava. Trudimo se pokriti sve djelatnosti

prema našim aktivnostima, ali sigurna sam da svima još predstoji jako puno toga gdje možemo pomoći. Zajedničkom suradnjom i tim nastojanjima pogotovo u ovom dijelu senzibiliziranja javnosti itekako možemo svi pomoći na informiranju građana o njihovim pravima i načinu podnošenja određenih zahtjeva ” – ističe Marina Švagelj Jažić.

ji/radiokrizevci.hr