Vlada danas predstavlja mjere pomoći građanima i gospodarstvu

Vlada će na današnjoj sjednici predstaviti 6 milijardi kuna vrijedan paket mjera građanima i gospodarstvu kako bi se ublažio udar inflacije i poskupljenja energenata. Vlada će donijeti i odluke vezane za Inu i prodaju plina u Hrvatskoj, a nakon afere kojom je ta tvrtka oštećena za više od milijardu kuna.

Prvih 20 točaka dnevnog reda tiču se provedbe mjera vladina paketa, a među njima su, uz ostalo, uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključak u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.

O detaljima vladinog paketa mjera službeno još nema informacija, ali kako doznaje HRT osim što će javne ustanove plaćati struju po istoj cijeni kao i kućanstva, traži se model za povoljnije plaćanje struje i plina za poduzetnike. Ograničit će se i cijena osnovnih namirnica – mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa.

Paket sadrži mjera za najugoženije – one koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak. Očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

Vlada će donijeti odluku kojom se nalaže INI da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora prodavati u Hrvatskoj, a Nadzornom odboru predložit će da se hrvatski članovi Uprave INE razriješe, najavio je jučer Davor Filipović, ministar gospodarstva. Inzistirat će se i na promjeni korporativnog upravljanja i reviziji poslovanja cijele kompanije.

Izvor: hrt

Foto: pixabay