Fantastični trio predstavio slikovnicu „Priča o mome gradu“

Promocija slikovnice pod nazivom „Priča o mome gradu“ održana je jučer u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Slikovnicu su predstavili, njezin recenzent dr. sc. Dejan Pernjak, moderator Ozren Bogdanović te autor Krunoslav Puškar, a za glazbenu pratnju pobrinuli su se prof. Darko Golubić i Dunja Rebić.


Ravnateljica Marjana Janeš-Žulj uvodno je pozdravila sve prisutne te istakla kako je nova izdana knjiga za knjižničare jedna velika radost i slavlje.

„Krunoslav je naš kolega koji s knjižnicom surađuje već dvadesetak godina dok je još bio student. Imali smo jako puno povjerenja u njega te nam je ovdje održavao radionice kroz koje je prošlo dosta grupa“ – kazala je ravnateljica Janeš-Žulj.

Ozren Bogdanović je moderator koji je ujedno i školski prijatelj Krunoslava Puškara te je na ovom predavanju knjigu predstavio iz osobne perspektive.

„Ovo djelo Krunoslava bi ja prvo nazvao knjigom, a onda tek slikovnicom. Geografski položaj Križevaca je jednostavno opisao te spominje dvije legende i dva moguća načina na koja su Križevci dobili ime. „Dobro došli u ovaj grad skoro 800 godina star“ rečenica je koja je meni ostavila poseban otisak u ovoj knjizi. To znači da smo sljedećih 40 godina osigurali ovu knjigu“ – kazao je moderator ove slikovnice, Ozren Bogdanović.

Recenzent Dejan Pernjak slikovnicu je predstavio sa stručne i znanstvene strane te stavio naglasak kako ovo nije nimalo lako napisati u odnosu koliko je slikovnicu lako pročitati.

„Jako je teško sročiti tekst u jednu smislenu cjelinu, a da on bude zanimljiv svima od manje pa sve do starije dobi“ – nadodao je Pernjak.

Autor Krunoslav Puškar na samome kraju pojasnio je nastanak slikovnice, zapravo, kako je slikovnica dio njegovog doktorskog rada u kojem donosi pregled povijesti Križevaca.

„Ono na što treba posebno staviti naglasak jest dvojezično pisanje slikovnice. Mnoge zemlje su ušle u krizu i izašle iz nje kada su počele ulagati u obrazovanje. Kako bi cijenili svoj identitet, svoj kraj te poštivali tuđi kraj, potrebne su ovakve stvari poput slikovnice“ – kazao je Krunoslav Puškar.

Slikovnica osim što je posebna po povijesti grada Križevaca, ona postiže dodatan efekt ilustracijama za koje je zaslužna Angela Turkalj Vidaković. Zasigurno čitatelji puno puta ne bi nastavili čitati dalje već bi se zaustavili na promatranju ilustracije.

lh/radiokriževci