Križevačka vrtićka skupina Gumbeki tijekom listopada je provela mnoštvo aktivnosti

Tijekom listopada provodili su aktivnosti na temu voća i povrća, gdje su djeca kroz istraživačke aktivnosti klasificirala plodove jeseni prema mjestu rasta (vrt, voćnjak, vinograd, polje, šuma…) te po obliku, boji, veličini i količini s ciljem upoznavanja i učenja početnih matematičkih pojmova.

U okviru životno-praktičnih i radnih aktivnosti izradili su ražnjiće od voća (banana, jabuka, nektarina, grožđe, kruška) koje su djeca samostalno pripremila (oprala, narezala i nanizala na štapiće) razvijajući tako finu motoriku šake, a ražnjiće su po završetku aktivnosti sva djeca ponosno degustirala. Za proslavu Dana kruha djeca su od kuće donijela proizvode od brašna koje su izradili sa svojim najmilijima, a u vrtiću smo izradili pogačice od sira. Tijekom aktivnosti djeca su imala priliku mijesiti i oblikovati tijesto, istraživati teksturu, gustoću i svojstva tijesta.

U likovnim aktivnostima djeca su se izražavala kroz crtanje, slikanje, rezanje, lijepljenje i modeliranje na temu jeseni pa smo tako izradili jesensku krošnju stabla, kompot od jabuka, kruh i peciva, voće i povrće, lišće.

Glazbene aktivnosti koje smo provodili bile su igre s pjevanjem “Igra kolo”, “Mali bratec Ivo”, “Jež”, pjevanje pjesmica “Jesenska pjesma”, “Molba gljive muhare”, “Kruška, jabuka, šljiva”, “Mlin”, “Pekar”, “Jesen”.

Ispričali su priče “Tri jabuke s bakinog ormara”, “Djedova pogača”, “Od zrna do kruha”, “Juha od bundeve”, te glumili lutkama na štapu u igrokazu “Kruška i jabuka” i odglumili dramatizaciju priče “Djed i repa”.

DječjivrtićKriževci)