Matej Perkov predstavio svoju knjigu “Planina mi je najdraža škola” te otkrio koje avanture će mu zauvijek ostati u srcu

“Planina mi je najdraža škola” knjiga je koju je danas u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” predstavio autor Matej Perkov. Bio je to književno-planinarski susret namijenjen djeci osnovnih škola, pa su tako predstavljanju prisustvovali učenici OŠ Ljudevita Modeca i “Vladimir Nazor” sa svojim učiteljicama.

Ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš-Žulj je uvodno sve pozdravila i zaželjela dobrodošlicu.

Matej Perkov je imao samo 10 godina kada je krenula njegova avantura i ljubav prema planinarenju. Kao najljepši planinarski izlet iz djetinjstva pamti dvotjedni boravak u Alpama iznad gradića Worgla.

“Bio sam gradsko dijete i u prirodi sam otkrivao jedan novi svijet – vidjeti uživo divokozu ili vjevericu u mojem dječjem srcu izazivalo je posebnu emociju, a izrovane livade koje su pokazivale da ovdje žive divlje svinje ili pak izvrnuto velebitsko kamenje koje iza sebe ostavlja medvjed izazivali su nemir i govorili mi da ovdje nisam doma, već samo gost” – prisjećajući se svojih mlađih dana kazao je Matej.

Diljem Hrvatske održao je stotinu predavanja po vrtićima, osnovnim i srednjim školama u nastojanju da na zabavan način približi djeci planinarenje kao zdravu rekreacijsku aktivnost, putovanja kao način života te da ih potakne na zanimanje vezano uz našu tradiciju i kulturu.

“Djeca u većini škola koje sam posjetio imaju tek jedan školski izlet godišnje te je porazno koliko slabo poznaju svoj zavičaj. Slična je situacija i sa studentima turizma kojima sam predavao, pa sam si postavio pitanje “Kako će se ti ljudi baviti turizmom kad ni sami ne poznaju svoju zemlju?

Čarolija planinske ljepote nalazi se nadomak velikih gradova u kojima živimo, ali često smo nesvjesni kakva blaga planina skriva. Na nama je da odemo ondje i otkrijemo ih!” – ističe Perkov.

Planinar i ekspedicionist Matej Perkov već je godinama poznat široj publici po svojim avanturističkim predavanjima te mu je i ovog puta pošlo za rukom. Djeci je pokušao svoje avanture dočarati slikama na prezentaciji. Perkov je dao sve od sebe kako predavanje ne bi bilo dosadno i monotono te je često postavljao pitanja koja su bila geografskog tipa i tako uključivao učenike u razgovor.

lh/radiokriževci