U Križevcima održana tribina o reformi obiteljskih mirovina

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije organizirao je u petak u Križevcima  javnu edukativnu tribinu za  umirovljenike i osobe starije životne dobi na temu »Reforma obiteljskih mirovina s osvrtom na paket mjera Vlade Republike Hrvatske«.

-»Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo dragocjeni su izvori znanja i mudrosti. Obilježavanjem dana posvećenih starijim osobama, ali i tijekom cijele godine, važno je podići svijest u javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću, kako bismo smanjili njihovu  marginaliziranost i izoliranost te donijeli adekvatne mjere protiv njihovog zapostavljanja i siromaštva« – rekao je predsjednik Savjeta za umirovljenike Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar.

-»Svjesni smo činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize koje je prouzročila pandemija bolesti Covid 19 te agresije Rusije na Ukrajinu, kada troškovi života, cijene hrane, energenata lete u nebo, a inflacija od 12,3% još više otežava ionako tešku situaciju s kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine. Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršavaju i onako težak život najranjivije skupine naših umirovljenika« -dodao je Željko Pintar.

Istakao je da je  izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije sve to prepoznala te je, uz dobru i organiziranu zdravstvenu i socijalnu skrb, gerontološku skrb, pomoć u kući, prihvatila i dio nadgradnje kao što je financijska pomoć udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika koji su korisnici u domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20% od redovne cijene te najnovije pružanje palijativne skrbi i izgradnje Centra za palijativnu skrb u sklopu Opće bolnice »Dr. Tomislav Bardek« u Koprivnici. Uputio je čestitke umirovljenicima uz njihov dan .

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalnu djelatnost Koprivničko-križevačke županije Maja Blažek također je istakla podršku Županije  i što se sve čini u nastojanjima da se omogući bolji i kvalitetniji život osobama treće životne dobi te im čestitala Međunarodni dan starijih osoba.

Član županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe Željko Šemper govorio je o reformi obiteljskih mirovina s osvrtom na paket mjera Vlade Republike Hrvatske te iznio podatke o broju umirovljenika i visini mirovina.

U Hrvatskoj je 1 230.000 umirovljenika i prosječna mirovina iznosi 2862 kune. To je 37% od prosječne plaće.

-»Po tom prosjeku smo najniži ne samo u Europskoj Uniji, nego i u svim zemljama u okruženju. Ukupno je usklađivanje mirovina  bilo 8,62%, ali to je nedovoljno obzirom na sve troškove i inflaciju. ” – rekao je Željko Šemper te najavio i reformu obiteljskih mirovina i paket mjera koji će od 1. siječnja iduće godine stupiti na snagu.

ji/radiokrizevci.hr