U nedjelju projahivanje Potkalničkim krajem

Udruga Potkalnički konjari organizira u nedjelju, 9. listopada projahivanje i vožnju kočijom Potkalničkim krajem na svom »Ranchu Winnetou« u podnožju Kalnika ispod mjesta Šopron. Udruga djeluje 12 godina i postala je prepoznatljiva ne samo u križevačkom i kalničkom kraju, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Udruge Marijan Hlebić kaže da Udruga broji 50-60 članova, a posebno su ponosni na to da imaju dosta mladih članova, ali i žena jahačica.

-»Organizirali smo puno događanja, igre, projahivanje po Križevcima u vrijeme Spravišča, projahivanja Potkalničkim krajem i drugo. Ne bi možda ni vjerovali koliko u našem kraju ima ljubitelja konja i onih koji ih drže. Više je to rekreacijski, nema tu zarade. Naši djedovi su voljeli te životinje pa su to prenijeli i na nas. Želimo da to ostane u našem kraju. Mi idemo na događanja po cijeloj Hrvatskoj, tako da sada očekujemo i kod nas veliki broj gostiju, ljubitelja konja.« – kaže Marijan Hlebić.

I članovi obitelji Podolski veliki su ljubitelji ovih plemenitih životinja. Svi članovi obitelji uključeni su u druženja i jahanja,

-»Mi smo zapravo udruga gdje su kompletne obitelji uključene, a to nam je i bio cilj. To je i velika vrijednost. Družimo se s puno udruga po Hrvatskoj i u Sloveniji. Puno putujemo i kroz ta projahivanja upoznali smo našu Hrvatsku. To su neprocjenjive vrijednosti. Konji nisu jeftini, nije ih lako držati, ali ako je velika ljubav prema njima, onda ne osjećate nikakav teret. « – kaže Dragutin Podolski.

Sudjelovali su potkalnički konjari sa svojim konjima i na snimanju filma o Winnetou. To im je bilo ostvarenje dječačkog sna i ostati će im uvijek draga uspomena, ističe Dragutin Podolski.

Doselili su i postavili na Kalnik ranč tako da i sami ovdje mogu uprizoriti neke scene kauboja i Indijanaca. Stoga su pozvali i goste da na projahivanje dođu u western ili indijanskoj odjeći ili bar nekim dijelovima takve odjeće. Zasigurno će provesti lijep nedjeljni dan u prekrasnom kalničkom kraju, a prije projahivanja imali su i akciju uređenja ranča i okolice. Konjari su i ljubitelji prirode. Često borave u njoj i želja im je da ovaj kraj ostane čist i nezagađen.

ji/radiokrizevci.hr

foto: ji, potkalnički konjari facebook