U Razvojnom prozorčiću je održana senzo-motorička radionica za bebe pod nazivom “Čarolija osjeta”

U sklopu Dječjeg tjedna u Križevcima održana je senzo-motorička radionica za bebe pod nazivom “Čarolija osjeta” u Razvojnom prozorčiću. Što se sve tamo radi i što djeca uče upoznala nas je vlasnica obrta Helena Martinčević koja je po struci edukacijska rehabilitatorica, pedagoginja senzorne integracije i praktičar rane intervencije.

Razvojni prozorčić je obrt za edukacijsku podršku i savjetovanje koji se primarno bavi radom s malom djecom predškolske dobi. Jedna od glavnih djelatnosti je rana intervencija koja uključuje prevenciju i terapiju s djecom kod kojih su utvrđene teškoće u razvoju.

Osim pružanja pomoći ove vrste, prostoji još i Centar za razvojnu podršku KUC-KUC gdje radi psihologinja koja pruža psihološku pomoć i psihoterapijski rad s djecom, mladima i odraslima te
obrt za podršku i savjetovanje Zmajica gdje radi logopedinja koja je također praktičar rane intervencije koja radi na poticanju govora, jezika i komunikacije s djecom od najranije dobi.

“Danas povodom Dječjeg tjedna imamo jednu senzo-motoričku radionicu za bebe koju smo nazvali Čarolija osjeta, zato što kroz različite aktivnosti i igru primjerene dobi potičemo sva osjetila poput dodira, okusa, mirisa, vida i sluha naših beba. U našem radu često primjenjujemo glazbene aktivnosti, pa ćemo tako i danas naš rad započeti glazbom. Kroz motoričke, vizualne i istraživačke aktivnosti vidjet ćemo i pratiti interese beba i prema tome raditi s njima. Cilj nam je koristiti različite materijale kako bi bebice kroz svoje male prstiće osjetila različite teksture” – istakla je Helena Martinčević.

Rana intervencija obuhvaća terapijski i savjetodavni rad s roditeljima. Ima djece kod kojih postoji sumnja na mogućnost nastajanja nekih teškoća i djecu kod kojih su već utvrđene neke teškoće u razvoju te se onda ovisno o djetetu radi individualni plan i program prema kojem se potiče motorička spoznaja svih razvojnih područja.

Trenutno se u Razvojnom prozorčiću provodi i novi program pod nazivom “Masaža za bebe”. Radi se o tečaju za roditelje gdje oni dolaze sa svojim bebama i uče kako pravilno masirati svoju bebu.

Helena Martinčević ističe kako su masaže dobre za djecu koja puno plaču, koja imaju puno problema s kolikama i grčevima te za djecu koja imaju problema sa spavanjem. Jedna od glavnih dobrobiti programa je poticanje interakcije privrženosti i povezanosti između djece i roditelja.

Lh/radiokriževci