Završene dnevne aktivnosti za starije osobe u sklopu projekta „Starost nas povezuje“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt „Starost nas povezuje“ koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta iznosi 1.333.956,36 kn. Cilj ovog projekta usmjeren je na širenje i unaprjeđenje kvalitete socijalnih usluga na području grada Križevaca te općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno. Kao jedna od aktivnosti projekta koja je doprinijela uključivanju starijih osoba u društvo bila je i organizacija dnevnih aktivnosti za starije osobe (ciljanu skupinu projekta).


U sklopu navedene aktivnosti zaposlen je moderator za organizaciju dnevnih aktivnosti koji je tijekom provedbe projekta bio zadužen za organizaciju dnevnih aktivnosti za starije osobe, odnosno radionica radno-okupacijskih aktivnosti, sportsko-rekreativnih programa, savjetovanja o zdravlju i društvenih aktivnosti. Za provedbu radionica bili su zaduženi vanjski suradnici koji su tijekom provedbe projekta proveli 24 radionice perlanja i izrade čunčane čipke, 24 radionice izrade slastica, 24 sportsko-rekreativne radionice, 24 radionice savjetovanja o zdravlju te 24 društvene radionice (šah). Organizirane su i 4 akcije mjerenja tlaka i šećera.


Za provođenje dnevnih aktivnosti za starije osobe nabavljena je i oprema i to:

  • stol i stolice za radno-okupacijske radionice
  • 4 kompleta šahovskih ploča
  • 30 strunjača za vježbanje
  • 20 pari štapova za hodanje
  • 1 bicikl za vježbanje
  • tlakomjer
  • aparat za mjerenje šećera
  • dijagnostička vaga
  • kuhinja s aparatima

Za starije osobe (ciljnu skupinu) izrađen je priručnik na temu „Kako se nositi s bolestima u starijoj životnoj dobi“. Priručnik je izradila doktorica Lucija Pavljak. Cilj izrade priručnika bio je nadovezati se na teme koje su obrađene kroz radionice savjetovanja o zdravlju te kako bi se osobe informirale o bolestima s kojima se susreću u starijoj životnoj dobi.


Za sudionike projekta bila su organizirana i 4 putovanja, a sve s ciljem uključenja starijih osoba u društveni život zajednice. Tijekom provedbe sudionici projekta (starije osobe) posjetili su dva puta projektnog partnera Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica kako bi se povezali te razmijenili iskustva u provođenju projekta. Također, sudionici projekta posjetili su Rijeku te prisustvovali na međunarodnoj povorci Riječkog karnevala te su posjetili Đakovo i prisustvovali manifestaciji Đakovački vezovi.


Provođenjem aktivnosti za starije osobe uvidjeli smo da ovakav oblik socijalne usluge je itekako potreban starijim osobama.


Dnevne aktivnosti za starije osobe na projektu „Starost nas povezuje“ su završene nakon 24 mjeseca provedbe. Sa željom da se nastavi pružati ovakav oblik socijalne usluge starijim osobama Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastojat će ponovno aplicirati na pozive koji omogućuju provedbu ovakvih vrsta aktivnosti.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci