Još do petka prijave za potpore za uzgajivače simentalskog goveda

Iz Udruge uzgajivača simentalskog goveda Križevci obavijestili su članove kao i ostale uzgajivače simentalske pasmine goveda da je Grad Križevci objavio Javni poziv za dodjelu potpore za umjetno osjemenjivanje plotkinja genetski vrjednijim materijalom u stočarstvu. Prijavom na natječaj mogu ostvariti subvenciju, a potrebnu dokumentaciju mogu preuzeti u uredu HAPIH-a u Križevcima kod voditelja ureda Mirana Borčića zaključno do petka, 25. studenog.

-“Ova podrška Grada za naše uzgajivače je dobra stvar o nadam se da će se nastaviti i sljedećih godina. Naša udruga broji stotinjak članova, ali taj broj se mijenja jer neki napuštaju uzgoj zbog starosti, neki prelaze na tov ili ratarstvo i slično. No, u ovom dijelu Hrvatske, a i na nivou cijele zemlje smo svakako među  najvećim udrugama po broju članova. Kod nekih obitelji je tradicija da se time bave, neki su odustali, neki još uvijek izdrže, a krenuli su i nova gospodarstva tako da se u našem kraju to još uvijek održava. Kod nas je ipak puno manji pad proizvođača i uzgajivača stoke simentalca nego u nekim drugim krajevima. Usprkos svim problemima još opstaje proizvodnja, a nadamo se da će uz pomoć fondova, proizvođači opstati i naći korist u novom programu poljoprivredne politike 2023-2027.” – kaže predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Križevci Miroslav Stručić.

Uzgoj simentalskog goveda je tradicija u ovim krajevima od 1908. godine, podsjeća Miroslav Stručić:

-“Tradicija je od marvogojske udruge u  u Svetom Ivanu Žabnu koje je kolijevka simentalskog goveda. To govedo daje jako dobre rezultate i za meso i mlijeko u odnosu na neke druge pasmine. Smatramo da je to idealna pasmina i dosta je za naše podneblje kvalitetna. Povećala se kroz genetiku kvaliteta samog mlijeka, ali i količina” – napominje predsjednik udruge.     

Udruga organizira stručnu ekskurziju na Međunarodni poljoprivredni sajam u austrijski Wels 25. studenog, a prijave se mogu izvršiti zaključno do četvrtka, 24. studenog na broj 099/5164416.

-“To je jako kvalitetan sajam gdje smo bili i 2016. godine i moći će se vidjeti najnovije tehnologije, od izložbe stoke, poljoprivredne mehanizacije i drugih stvari. To je jedan od vodećih sajmova u Europi ovakve vrste i sigurno se ima što vidjeti” – rekao je Miroslav Stručić.

ji/radiokrizevci.hr