Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Križevci su grad nulte tolerancije na nasilje

25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda, u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

“Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena. Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta, počinje 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
  • prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, a iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih, koji trpe različite oblike nasilja.

Cilj javne akcije je osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama, što članice Udruge “Hera” Križevci čine i tijekom cijele godine. ” – napominje predsjednica Udruge “HERA” Marina Švagelj Jažić.

“Puno organizacija i zemalja je uključeno u provođenje kampanje i UN-ovi materijali su obojani narančastom bojom. Stoga smo i mi dale napraviti baner uz pomoć i podršku austrijskog kulturnog foruma kao dijela veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj, a čiji je jedan od prioriteta na polju ljudskih prava jačanje prevencije nasilja nad ženama. Grad Križevci je u suradnji s Udrugom “Hera” postavio baner na balkon Gradske uprave i tu će biti slijedećih 16 dana i na taj način šalje poruku kako želi biti grad nulte tolerancije na nasilje” – kaže Marina Švagelj Jažić.

ji/radiokrizevci.hr