Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci s Klubom dijabetičara Križevci uz obilježavanje 14. studenog, Svjetskog dana šećerne bolesti organiziralo je u srijedu tribinu o šećernoj bolesti. Provedena je u sklopu projekta “Savjetovalište Crvenog križa” kodni broj: UP.02.2.1.08.0213 Promocija zdravlja i prevencija bolesti. Uvodno je o aktivnostima Kluba dijabetičara Križevci govorila predsjednica Kluba Nada Šegrt te istakla da je Klub dijabetičara Križevci osnovan 18. siječnja 2016. godine. Zahvalila je križevačkoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i prof. Magdaleni Markešić, kineziologinji koja vježba sa članovima i prof. Gordani Pintarić Kovač koja vodi biološku grupu kao i učenicima Gimnazije.

“Sada imamo četvrtkom vježbe od 17 sati, a članovi biološke grupe nam mjere šećer u krvi, tlak i indeks tjelesne mase prije i poslije vježbanja. To je tako već gotovo 7 godina i na tome im zahvaljujem. Oko 500.000 osoba u Hrvatskoj je oboljelo od dijabetesa, a od toga je velika većina, 90% sa tipom 2” – rekla je predsjednica Kluba dijabetičara Nada Šegrt.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci i voditeljica projekta “Savjetovalište Crvenog križa” kodni broj: UP.02.2.1.08.0213 Promocija zdravlja i prevencija bolesti Antonija Pukec osvrnula se na aktivnosti u projektu:

“Gradsko društvo Crvenog križa Križevci od ove godine provodi projekt “Savjetovalište Crvenog križa” kodni broj: UP.02.2.1.08.0213. Imamo preko ovog projekta angažirana četiri liječnika i dva psihologa koji pružaju individualna i grupna savjetovanja. Važna aktivnost u sklopu projekta su 2 ljetne i 2 zimske škole, a za sada smo proveli jednu ljetnu školu” – rekla je voditeljica projekta Antonija Pukec.

O 100 godina inzulina, povijesti i značaju inzulina govorila je Magdalena Skupnjak, mag. pharm., dok se na dijabetes i COVID-19 osvrnula Tara Golubić, dr. med. Ovom prilikom zgrada Turističkog informativnog centra bila je osvijetljena plavom bojom u znak podrške oboljelima od dijabetesa.