Održana konferencija za medije – Proračun za 2023. godinu više od 20 milijuna eura

Uoči 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja će se održati u srijedu, gradonačelnik Mario Rajn predstavio je najznačajnije točke dnevnog reda. Poseban naglasak bio je na predstavljanju najznačajnije od 28 točaka, a to je donošenje Proračuna Grada Križevaca za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu. Riječ je o prvom proračunu koji se donosi u eurima, a ukupni iznos za iduću godinu je 20.849.672,18 eura.

“Puno je aktivnosti u kojima sudjelujemo kao sufinancijeri i koje su već zadane kroz neke preuzete obveze. Mislimo na projekte razvoja vodnokomunalne infrastrukture i vodoodvodnje. To je projekt aglomeracije, ali i projekt dovršetka izgradnje magistralnog cjevovoda i izgradnje sekundarnih cjevovoda i smanjenja gubitaka. Nastavak je ulaganja u obrazovanje i mlade, ono u čemu smo pri vrhu državnih listi što se tiče gradova” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Posebno se osvrnuo na usmjerenost grada na zelene tehnologije, odnosno korištenje obnovljivih izvora energije.

“I tu su uvršteni projekti koji su većinom sufinancirani iz sredstava Europske unije i norveškog gospodarskog mehanizma. To su projekti koji se tiču geotermalne energije na području grada Križevaca, izrada tehničke dokumentacije i uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije, zatim naš udio u jednom projektu gdje je 18 gradova i u našem slučaju to je 250 000 eura za šest javnih zgrada. Tu ćemo, vjerujem, dobiti tijekom slijedeće godine, jer javna nabava se očekuje u siječnju, šest novih fotonaponskih elektrana na našim javnim zgradama. Nastavljamo i sa energetskim obnovama. Zgrada Gradskog društva Crvenog križa ima odobreno sufinanciranje i tu mi moramo dodati svoj dio. Imamo i projekte obnova škola oštećenih u potresu” – rekao je Mario Rajn.

Gradonačelnik je istakao i rekonstrukciju prometnica. Za slijedeću godinu predviđene su rekonstrukcije u Detonijevoj i dijelu Renarićeve ulice, Ulici Ivana Viteza te izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici:

“To je nešto što se već dugo poteže, a trebalo je prvo riješiti vodnokomunalnu infrastrukturu, fekalnu i oborinsku odvodnju. Zatim su tu dodatne biciklističke staze na dijelu Ulice kralja Tomislava, Trg J.J. Strossmayera. I.Z. Dijankovečkoga i Franje Markovića – zapadna strana. Riječ je o projektu koji je prijavljen na poziv Fonda za zaštitu okoliša u ukupnoj vrijednosti 398.000 eura i imamo zaista velika očekivanja od tog projekta. Što se tiče izgradnje vodovoda, tu je prvenstveno taj sekundarni vodovod kojim se opskrbljuje devet dodatnih ulica. U ovom prijedlogu proračuna ne postoji stavka direktno za Ulicu Stjepana Radića jer još nije isporučena projektna dokumentacija, ali je sva namjera ako se to kako očekujemo u prvom dijelu godine isporuči, da na prvom rebalansu barem otvorimo stavku za dio uvodnih radova u 2023. godini. To će biti ogroman zahvat financijski i građevinski, ali trebati će ga provoditi kroz godinu ili dvije” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Križevci Mato Devčić rekao je zatim da je HDZ u suradnji s gradonačelnikom Rajnom našao dosta dodirnih točaka.

“Ova suradnja se nastavlja jednakim, ako ne i pojačanim intenzitetom. U Proračunu za iduću godinu dominiraju projekti infrastrukture što je nama vrlo važno. Očekujemo dinamizaciju i u dijelu ulaganja u projekte za djecu predškolske i školske dobi. Bit će dostupna i sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, odnosno dodatna sufinanciranja iz drugih izvora koji su posljedica odluka Vlade RH. Zahvaljujemo Vladi na tome što ima u svojim odlukama u fokusu i grad Križevce i sve ono što aktualna vlast ovdje provodi. Veselimo se punoj realizaciji ovog Proračuna, a vjerujemo da će u rebalansu doći do pozitivnih pomaka o dodatnom novcu koji će doći iz državnog izvora za projekte koji bi trebali biti odobreni u 2023. godini” – kazao je Mato Devčić.