SPARK radionice za najmlađe – Pustolovina jednog psića

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci, u sklopu projekta SPARK, održan je još jedan obrazovni program za djecu od 3 do 7 godina. “Pustolovina jednog psića” naziv je programa koji se sastojao od dvije radionice. 

U ponedjeljak 21. studenoga 2022. održana je 3D pričaonica. Uz priču “Izgubio se jedan zeleni pas” Pascala Bieta  djeca su upoznala neobičnog zelenog psa te su od djevojčice Sare naučila o važnosti brige za svojeg kućnog ljubimca. Nakon toga slijedila je radionica modeliranja plastelinom psića različitih boja te demonstracija rada 3D printera koji je izrađivao  kućice za te psiće. Na 3D pričaonici bilo je 10 polaznika koliko ih je sudjelovalo i na drugoj radionici u srijedu, 23. studenoga. Tada smo se prisjetili pročitane priče i učili kako miješanjem boja dobiti druge boje. Na radionici kodiranja pomoću igraćih karata zadatak je bio da djeca kroz labirint odvedu svojeg psića od početne pozicije do kuće, pritom nailazeći na prepreke. Na radionicama su vježbali finu motoriku, strpljenje, davanje instrukcija te izmjenu govorenja i slušanje naredbi. Na kraju radionice je svako dijete dobilo 3D kućicu za svojeg psića.

Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna.

Gradska knjižnica “Franjo Marković”