Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec razgovarali s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom

Sudionici Erasmus+ projekta, učenici 8. b razreda Osnovne škole Sveti Petar Orehovec u projektu “Rights now” nastavili su upoznavati institucije zadužene za promicanje i zaštitu ljudskih prava. Na online susretu razgovarali su s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak koja je istakla da oko 600.000 ljudi (14 posto od ukupnog broja stanovnika) u Hrvatskoj ima neku vrstu invaliditeta, a godišnje u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stiže oko 2000 različitih podnesaka. Od spomenutog broja  oko 200 se odnosi na diskriminaciju.

-Vrlo često je prisutna predrasuda kako su za osobe s invaliditetom najvažnija područja zdravstvena zaštita i socijalna skrb, ali to nije točno. Jednako su važni i obrazovanje, zapošljavanje, mobilnost, sport, kultura – istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.

Naglasila je je kako je upravo socijalna isključenost najveći problem osoba s invaliditetom. Pristupačnost je jedan od najznačajnijih uzroka socijalne isključenosti i diskriminacije osoba s invaliditetom. – Nemogućnost osoba s invaliditetom da zbog arhitektonskih prepreka uđu ili zbog komunikacijskih prepreka obave određene usluge u  javnim ustanovama poput sudova, ambulanti, centara socijalne skrbi, kazališta… diskriminiraju ih i onemogućuju da ostvare neke od svojih potreba i prava.  Unatoč zakonskim odredbama o pristupačnosti kojima je osigurano da se prilikom izgradnje vodi računa o pristupačnosti, problema je još puno. Najviše kod starih građevina koje su zaštićeno kulturno dobro.

Pravobraniteljica smatra da su vidljivi zamjetni pomaci otkako djeluje Ured. Ističe da je hrvatsko društvo postalo otvorenije prema osobama s invaliditetom i svjesnije njihovih sposobnosti i nužnosti zaštite njihovih temeljnih ljudskih prava. Ipak nije zadovoljna tempom kojim se promjene događaju.Na kraju susreta pravobraniteljica Slonjšak pozvala je učenike 8.b da  bez predrasude gledaju na osobe s invaliditetom te da se zalažu za ravnopravnost svih građana. /Fran Košutić, 8.b

foto: S. L. i privatni arhiv Anke Slonjšak//

OŠ Sveti Petar Orehovec