Znate li odakle naziv Black Friday ?

Svima koji slave Black Friday dobro je poznato da polovicu zabave vezane uz ovaj dan čini planiranje kupovine. Upravo je spoznaja što želite i koliko to točno košta, odnosno koliko je na popustu stvar ono što će vas u cik zore natjerati iz toplog kreveta. Kako biste se dobro pripremili za ovaj dan, smanjili stres i povećali svoje šanse za uspjeh, prvo morate znati osnove Black Fridaya.

Za slučaj da niste znali, a takvih je malo, Black Friday označava četvrti petak u studenom – dan kad tradicionalno cijene brutalno padaju. Ova je svetkovina importirana iz Amerike gdje se tradicionalno obilježava dan nakon Dana zahvalnosti. Samo usput, to je ona svetkovina koju Ameri slave uz puricu. Vidjeli ste to sigurno na filmovima – Božić prije Božića. Ove godine pada na 29. studeni te i službeno obilježava početak predblagdanske kupovine.

Priča o tome kako je Black Friday dobio ime postoji nekoliko. Prva se veže uz davno 19. stoljeće i pad burze zlata. Taj je petak u povijest ušao kao Crni, a obilježio je nekoliko godina recesije američke ekonomije. Pitate se kakve veze taj petak ima s Black Fridayom – danom u godini koji danas poistovjećujemo sa srećom kakva se rađa samo kad se cijene neviđeno spuštaju? Isto su se 60-ih godina prošlog stoljeća pitali i trgovci diljem Amerike. Nije im bilo jasno zašto su novinari tu katastrofu povezivali s euforijom koja je vladala među ljudima željnih dobre robe na silnim popustima.

Black Friday je svoje ime, zapravo, dobio od filadelfijske policije. Oni su u svom internom žargonu tom četvrtom petku u studenom nadjenuli ime crni zbog silnih gužva na cesti koje bi uslijedile nakon što bi građani u gomilama opsjedali dućane. U godinama koje su uslijedile vižljasti su trgovci uz pomoć renomiranih PR stručnjaka ponovno okrenuli paradigmu.

Prodali su priču da je Black Friday onaj dan u godini koji označava preokret u poslovanju. Crvene brojke, odnosno gubici, s kojima su trgovci poslovali do velikog vala predblagdanske kupovine taj su dan počeli ulaziti u crno – odnosno profit. I uhvatilo se. Danas ćete stoga čak i u čuvenom Oxfordskom rječniku engleskog jezika pod natuknicom Black Fridaya pronaći upravo ovu definiciju.

Foto: pixaby

Pratite nas na društvenim mrežama!