Betlehemsko svjetlo na putu je za Križevce!

U subotu 10.12.22.  troje izviđača iz OI “Kalnik” Križevci, Maja Ljubojević, Monika Bolfan i David Kapor sudjelovalo je na Svečanoj ceremoniji prijenosa Betlehemskog svjetla mira u Beču.  Betlehemsko svjetlo austrijski izviđači donijeli su iz Betlehema u Beč, gdje su svjetlo u svoje fenjere prenijeli izviđači iz raznih zemalja pa tako i iz Hrvatske. Sutra, 11.12.22. će svjetlo u popodnevnim satima stići u Katedralu u Zagrebu, a OI “Kalnik” Križevci će ga potom 18.12. donijeti u crkvu sv. Ane u Križevcima. 

Betlehemsko svjetlo je najveća međunarodna izviđačka aktivnost. Svjetlo simbolizira nadu i mir.

Križevačkim izviđačima Moniki i Davidu pripala je čast na svečanoj ceremoniji nositi zastavu Saveza izviđača Hrvatske, a njihova načelnica Maja Ljubojević napisala je govor u ime Hrvatskih izviđača koji je pročitan na ceremoniji:

“Dragi naši prijatelji, dragi naši skauti iz različitih zemalja. Veliko nam je zadovoljstvo ponovo vidjeti punu katedralu izviđača koja je nekoliko proteklih godina većinom bila prazna. 
Osjećate li toplinu oko srca?Primjećujete li koliko smo složni? Koliki smo put prošli zbog jednog malog svjetla? Malog, ali moćnog! 
Donoseći ovo malo Svjetlo, mi skauti Hrvatske želimo prenijeti poruku da je ono pravo Svjetlo u svakom od nas, da su najbolji dijelovi života često mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi. 
Zadržite ovu toplinu koju osjećate oko srca i prenesite je u vašu zemlju, grad i dom. 
Želimo vam Blagoslovljen Božić i Novu godinu uz moto ovogodišnjeg Betlehemskog svjetla mira: “Zasadi stablo u nadi za mir”.
Hrvatski izviđači, skauti.”

Ukupno je iz cijele Hrvatske u Beč otputovalo 50 izviđača autobusom Saveza uz nekoliko odreda koji su samostalno organizirali putovanje.

U Beču se također dogodila razmjena marama, jedna od velikih časti i tradicija koju izviđač može doživjeti. Pa je tako David dobio ponudu od izviđačice iz Nove Gvineje o razmjeni marama koju je sretno i sa oduševljenjem prihvatio.

Hvala izviđačima Moniki, Maji i Davidu što će u naš grad donijeti simbol mira i nade!