Danas je Stara godina ali i Silvestrovo

Silvestrovo ili Stara godina je posljednji dan u godini, 31. prosinca, i noć uoči Nove godine. Silvestarska noć obilježava se proslavama dočeka Nove godine.

Silvestrovo je dobilo naziv po papi svetom Silvestru I., koji ima spomendan toga dana.

Silvestar 1. bio je papa od 314. do 335. godine te je pod njegovom vladavinom izgrađeno nekoliko veličanstvenih kršćanskih crkava uključujući Baziliku sv. Ivana Lateranskog (rimska katedrala), Baziliku Svetog Križa u Firenci i Staru baziliku sv. Petra. Za njegovog je papinstva formulirano i Nicejsko-carigradsko vjerovanje, koje je ujedno i najrašireniji tekst Vjerovanja u kršćanskim crkvama.

U to je vrijeme vladao prvi kršćanski rimski car, Konstantin Veliki, kojeg je prema legendi Silvestar 1. izliječio od gube. Zahvaljujući tom činu, Crkva je proglasila Silvestra zaštitnikom gubavaca, a on je umro 31. prosinca 335. godine te je pokopan u Priscilinim katakombama u Rimu.

Iako se danas češće čuje naziv ‘Stara godina’, valja istaknuti da je naziv prema papi Silvestru 1. nerijetko korišten u raznim zemljama Europe. Tako se, primjerice, varijanta Silvestrovog imena za 31. prosinca može čuti u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Sloveniji.

(wikipedija, pixabay)