Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” pod bor stigao novi kombi za potrebe Bibliobusne službe

Stigao novi budući križevački bibliobus!! Uskoro će ovaj crveni ljepotan zamijeniti starog Fiata koji još od 2009. pronosi radost čitanja po cijelom Kalničkom prigorju!!“ Ljiljana Vugrinec, voditeljica matične službe Koprivničko-križevačke županije.

Dana  12.12.2022.  preuzeli smo od dobavljača novo kombi vozilo za potrebe bibliobusne službe Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Time je uspješno završena prva faza projekta zamjene starog vozila i stvaranje preduvjeta za nastavak aktivnosti naše pokretne knjižnice i obilaska 36 stajališta u malim mjestima  Kalničkog Prigorja. 

Postupkom javne nabave izabrano je kombi vozilo marke Renault, Master furgon L4HRP3 DCI165 sa cijenom: 330.790,00 kn  sa PDV-om  (43.903,38 eura, fiksni tečaj konverzije: 1 euro= 7,53450 kn).  Projekt sadrži kupnju vozila i dodatne troškove njegove provedbe. Projekt nabave kombi vozila financirali su:

  • Ministarstvo kulture i medija: 175.000,00 kn
  • Grad Križevci: 77.895,00 kn
  • Kopr.-križ. Županija: 77.895,00 kn
  • Općina Sv. Ivan Žabno: 6.620,00 kn (2%  od ukupne cijene)
  • Općina Sv. P. Orehovec: 4.970,00 kn (1,5 %  od ukupne cijene)
  • Općina Kalnik: 3.300,00 (1% od ukupne cijene)

U drugoj fazi projekta u 2023.g. planiramo vozilo preurediti i opremiti suvremenom opremom za potrebe posudbe knjiga i pružanja drugih usluga našim korisnicima na širem području Grada Križevaca i općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

Zahvaljujemo svima na pomoći oko financiranja a posebno kolegici Ljiljani Vugrinec, voditeljici Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica na stručnoj pomoći.

Ukratko o našoj bibliobusnoj službi:

Bibliobusna služba Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci djeluje na području Grada Križevaca i Kalničkog prigorja od 2009.g i uz Bibliobusnu službu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ pokrivamo knjižničnu mrežu cijele županije.  Bibliobusnu službu od samog početka najvećim dijelom financira i podržava Koprivničko-križevačka županija i sufinanciraju Grad Križevci i okolne općine. U bibliobusnoj službi zaposlena je jedna osoba koja obavlja posao knjižničara i vozača i prema analizi to je najekonomičniji oblik organiziranja i zadovoljavanja knjižničnim uslugama u općinama i manjim mjestima koje nisu u mogućnosti otvoriti stacioniranu knjižnicu.

Postojeći bibliokombi kojom obilazimo 36 stajališta (od toga 21 stajalište na području Grada Križevaca), sve je starije i imamo velike troškove popravaka i održavanja.  Redovito smo se javljali na razne natječaje za nabavu novog vozila, ali bez rezultata. Stoga smo bili ugodno iznenađeni da nam je  Ministarstvo kulture i medija početkom 2022.g. odobrilo  sredstva za nabavu kombi vozila  u iznosu od 175.000,00 kn. Obzirom da Ministarstvo po prvi puta nakon niza godina odobrava sredstva za nabavu vozila, smatrali da tu  priliku ne smijemo propustiti i da svakako uz angažman Grada, Županije, općina, ovaj problem možemo riješiti i nabaviti novo vozilo i time osigurati kontinuitet bibliobusne službe na ovom području. S veseljem javljamo da smo u tome uspjeli.

Prema statističkim podacima za prošlu godinu bibliobus je imao 788 aktivnih članova, 5.705  posjeta i 8.460 posuđenih knjiga. Ti podaci opravdavaju rad bibliobusne službe koja ima cilj i poslanje poticanje čitanja kod djece u dječjim vrtićima, školama, domovima i domaćinstvima,  dostupnost knjige i drugih sadržaja stanovnicima ruralnim naseljima i manjim sredinama, posebno starijim i teže pokretnim osobama, korisnicima domova za starije i sl.

U ime korisnika koji svaka dva tjedna nestrpljivo očekuju naš bibliokombi na svom stajalištu veselimo opremljenom  vozilu  u idućoj godini koji bi narednih 15-tak godina dostavljao knjige, slikovnice, zvučne knjige, filmove, časopise, elektroničku i drugu građu, na cijelom području Grada Križevaca i okolnih općina Kalničkog prigorja.

Marjana Janeš-Žulj; ravnateljica Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci