Korona, gripa, prehlada – virusi su prisutni

Posljednjih dana mnogi obolijevaju od virusnih bolesti kao što je prehlada, ali ima i korone, a nešto ranije nego inače pojavila se i gripa. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. sc. Draženka Vadla dr. med. napominje da su i u ovom dijelu Hrvatske prisutne sve ove bolesti.

“Sve su to virusne infekcije. Najblaža nam je uvijek bila obična prehlada uzrokovana

različitim vrstama virusa koji najčešće zahvaća gornji dišni sustav i ne spušta se u pluća. To je začepljen nos i hunjavica te prođe za nekoliko dana. Koronu smo upoznali sa sto lica. Klinička slika je bila raznolika, a sada je ova zadnja varijanta omikron sa svim svojim podvarijantama koja vlada ipak puno blaža nego što je bila delta varijanta kada nam je korona krenula i kada stvarno nismo znali što nas čeka. No, i ovu ne bih nikako zanemarila. Na današnji dan, na žalost, još uvijek imamo 17 osoba hospitaliziranih u našoj Općoj bolnici Koprivnica. To je ono što brojimo, jer pozitivnih imamo sigurno puno, ali se svi ne javljaju liječniku. Korona je tu i, na žalost, oni koji su slabijeg imuniteta i bolesni, mogu i teže oboljeti i završiti u našoj bolnici. Cijepljenje je još uvijek u tijeku, pa pozivamo naše sugrađane koji se nisu cijepili ili docijepili, da mogu to napraviti u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici ” – poziva dr. Vadla.

Gripa može biti opasna pogotovo za starije i bolesnije stanovništvo pa su zainteresirani također pozvani da se cijepe.

“Za ovu sezonu smo naručili 12 000 doza i već smo preko 10 500 doza potrošili. Dakle, cjepiva još ima i preporuka je da se cijepe. Liječnici opće prakse i pedijatri signalizirali su nam da prije svega provodimo preventivne mjere, a to su da ne idemo u velika društva. Ako idemo na javna okupljanja, ipak je dobro da imamo masku pogotovo ako je netko u fazi viroze, zatim da provodimo higijenu ruku, i prostora kojeg treba provjetravati. Ambulante su krcate, to nam signaliziraju naši pedijatri, a onda idete među bolesnu populaciju koja je tamo. Stoga naprije promatrati stanje, a ako krene u intenzivniju kliničku sliku, kada ima problema s disanjem, kada se virusi spuštaju prema plućima, svakako treba potražiti liječničku pomoć. Svaka viroza manje-više, pogotovo korona i gripa ide s temperaturom. Najvišu temperaturu svakako ima gripa koja ide i sa općom slabošću, malaksalošću, bolovima u svim mišićima i zglobovima. Gripu treba preležati. Nema antibiotika, odnosno lijeka jer to nisu bakterijske infekcije. Znači, antibiotik se ne uzima niti za gripu, niti za koronu niti za prehladu” – pojašnjava ravnateljica ZJZ Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla.

U novogodišnjoj noći, na ispraćaju 2022. i dočeku Nove godine bit će puno okupljanja građana i brojna druženja što je pogodno za virusne infekcije i razvoj virusa koji su prisutni oko nas, napominje dr. Vadla.

“Zato molimo da svi budemo koliko-toliko obazrivi, a ako se i zaraze mlađe dobne skupine da ne nose to najmlađima i starijim i bolesnim osobama za koje može bilo koja od tih viroza biti pogubna” – savjetuje dr. Vadla.

ji/radiokrizevci