Obilježena 30. obljetnica ustroja 15. Potrbr Križevci – brigada je bila kolijevka obuke u protuoklopnoj borbi

U Križevcima je ove subote svečano obilježena 30. obljetnica ustroja 15. protuoklopne topničko-raketne brigade Hrvatske vojske Križevci. Brigada je po zapovijedi Glavnog stožera Hrvatske vojske ustrojena 17. prosinca 1992. kao podstožerna postrojba. Nositelj je protuoklopne borbe u Hrvatskoj vojsci. Prva borbena djelovanja imala je u rujnu 1993. kod Petrinje. U toku 1994. godine intenzivno provodi obuku, vježbe i gađanja da bi u svibnju i kolovozu 1995. vrlo uspješno sudjelovala u završnim vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”. Odlukom Glavnog stožera Hrvatske vojske brigada je 2007. prestala djelovati. Kod spomen obilježja poginulim križevačkim braniteljima “Ponos branitelja – u znaku križa” položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili u ime predsjednika RH njegov izaslanik brigadir Tomislav Pavičić, u ime predsjednika Vlade RH zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, u ime Ministarstva obrane državni tajnici – general Zdravko Jakop i Branko Hrg, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja general Josip Lucić, u ime Grada Križevaca gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar i u ime pripadnika 15. mješovitog protuoklopnog topničko-raketnog diviziona Križevci brigadiri Željko Topolovec i Darko Kereša. Minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima koji su položili živote na Oltar Domovine, a zatim je župnik u župi Svete Ane velečasni Stjepan Soviček predvodio molitvu i blagoslov za sve poginule branitelje.

Nastavak svečanosti održan je Kinu “Križevci” gdje su se prisutni podsjetili na ratni put brigade. Zapovjednici brigade koji su je predvodili do njezina gašenja 2007. godine bili su:

  • od 1.11.1992. do 29.9.1993. zapovijeda brigadir Željko Topolovec
  • od 29.9.1993,. do 18.12.1995 zapovijeda brigadir Darko Kereša
  • od 18.12.1995. do 10.11.2000. zapovijeda pukovnik Mato Križanac
  • od 10.11.2000. do 18.12.2003. zapovijeda brigadir Martin Starčević
  • od 18.12.2003. do 2007. zapovijeda brigadir Miodrag Hokman.

O ustroju i prvim borbenim djelovanjima 15. brigade govorio je njezin prvi zapovjednik, brigadir Željko Topolovec:

“Na današnji dan, 17. prosinca 1992. godine, napisana je zapovijed GSHV o ustroju 15. potrbr. No, brigada je u velikoj mjeri djelovala više od mjesec dana. Rad na ustroju brigade započinje u proljeće iste godine. U travnju 1992. godine kao načelnik topništva, zapovjednik 15. mpoad Križevci i načelnik stožera OG – Posavina, u kontaktima s načelnikom topništva GSHV gospodinom Stjepanom Begićem dogovaram ustroj većih topničkih postrojbi za POB i potporu. Rat nije završio i HV ima potrebu za takvim postrojbama koje bi bile nositeljice topničke borbe, ali i središta za stručno – specijalističku obuku vojnika, časnika i dočasnika. Kako sam dobro poznavao vojnu infrastrukturu u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, predlažem da u Križevcima osnujemo protuoklopnu brigadu, a u Bjelovaru topničku raketnu brigadu potpore.

Već u svibnju primamo prvu skupinu novaka na stručno – specijalističku obuku. Usporedno s tom zadaćom, iako još na 1. crti u Novskoj, organiziramo i provodimo četiri tečaja za desetnike OG – Posavina i tečaj za načelnike topništva. Dolaskom UNPROFOR – a u zapadnu Slavoniju i razdvajanjem snaga, mi se 29. lipnja, poslije 275 dana izmještamo u Križevce. Sve to vrijeme s odjelom topništva GSHV radim na definiranju osnovnih elemenata ustroja: veličini i broju diviziona, vrstama ratne tehnike (topovi i PO rakete). Sada možemo svu pozornost usmjeriti na razvoj, popunu i obuku, ali nailazim i na velike probleme: ZP – Bjelovar ima vrlo čudan kriterij u postavljanju nestručnih i nekompetentnih osoba na ustrojbena mjesta. Istodobno uskraćuje mi se pravo izbora najbližih suradnika. To će se ponavljati sve do mog odlaska na dužnost zapovjednika 163. brigade Dubrovnik.

  1. rujna ´92. organiziramo 1. obljetnicu pada vojarne, a 29. rujna i 1. obljetnicu ustroja 15. mpoad Križevci i odlaska na zapadnoslavonsko ratište i obranu Novske.
    Uz svakodnevne vojničke obveze, u listopadu od načelnika GSHV Z. Červenka dobivamo zadaću zbrinjavanja učenika srednje poljoprivredne i kemijske škole iz Slavonskog Broda. U dijelu vojarne smještaj i hranu ima 480 učenika i profesora.
  2. studenog stiže mi postavljenje za zapovjednika 15. potrbr. Izmjenjuju se vojnici na stručno – specijalističkoj obuci, a istodobno nam dolaze na obuku ciljača pripadnici iz gardijskih brigada (1., 5., 6. i 7.), pa i pripadnici iz HVO. Također imamo i kratke tečajeve za načelnike topništva. Do kraja godine se popunjava naoružanjem, streljivom i m/v iz Đakova, Našica, Osijeka i Virovitice. Iz tih i susjednih vojarni pozivamo vojnike, dočasnike i časnike za popunu brigade.
  3. prosinca stiže zapovijed o ustroju brigade. 28. prosinca na dužnost zamjenika zapovjednika brigade javlja se g. Darko Kereša. I u 1993. godini nastavljamo stručno – specijalističku obuku novaka i obuku gađanja za potrebe ciljača gardijskih brigada. U siječnju izrađujem skicu za grb i zastavu brigade.

Izvodimo i metodsko pokazne vježbe za potrebe HVU. U više navrata odlazim na zapovjedna izviđanja u Zadar i Zp. Osijek radi moguće uporabe brigade za njihove potrebe. U svibnju i lipnju ´93. imamo nadzor i provjeru borbene spremnosti od strane načelnika GSHV g. Janka Bobetka. Provjerava se 1. i 2. potrd. 10. kolovoza primamo borbenu zadaću za 1. potrd, a noću 10./11. izvodimo hodnju do vojarne u selu Žažina. Od tada do 11. rujna utvrđujemo paljbene položaje prema Petrinji i dolini rijeke Gline. Paljbene položaje utvrđujemo u III. stupnju i to isključivo noću. 11. rujna imamo dozvolu borbenog djelovanja po uočenim ciljevima (kao odgovor na raketiranje Zagreba). Odgovor je bio vrlo učinkovit. Uništili smo ili onesposobili više borbenih sredstava i m/v. 14. rujna prestaju borbena djelovanja. Tih dana dobivam informaciju o premještaju u Dubrovnik za zapovjednika 163. brigade. 24. rujna predajem dužnost D. Kereši, a 29. odlazim u Dubrovnik.”

O 15. brigadi tijekom 1994. godine te njezinom sudjelovanju u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” tijekom 1995. godine govorio je brigadir Darko Kereša:

“U razdoblju nakon prvih djelovanja u sastavu Zbornog područja Zagreb sa kojih mi tehnički do kraja Domovinskog rata nikada nismo niti otišli, položaji su ostali, mi smo se kasnije na njih vratili, brigada se bavila svojom temeljnom zadaćom. To je obuka i uvježbavanje ročnih vojnika pričuvnog sastava i nižeg i višeg zapovjednog kadra za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Brigada je bila kolijevka obuke u protuoklopnoj borbi za sve postrojbe u Hrvatskoj. Kroz brigadu su prošle na tisuće ročnih vojnika koji su sudjelovali u oružanim operacijama, bojno djelovali i u tome su bili izuzetno uspješni. Govorimo o mladićima od 18-19 godina koji su došli na odsluženje vojnog roka koji po meni, na žalost, više nemamo.”- rekao je brigadir Darko Kereša.

Osvrnuo se i na operacije “Bljesak” i “Oluja” te dodao:

“Brigada se vraća u Križevce 2. rujna 1995. godine kad je grad Križevci organizirao, kao i svi gradovi u Hrvatskoj, veličanstveni doček svojih sugrađana, pripadnika brigade pri kojem su neki bili i pohvaljeni od strane gradskih struktura. U završnom dijelu operacije brigada je sa 564 sudionika sudjelovala u djelovanjima u operaciji “Oluja” i “Feniks”. Brigada je odlikovana od predsjednika RH za svoj izdašan doprinos, ratno djelovanje i u dijelu obuke te je ispunila sve svoje zadaće” – kazao je brigadir Darko Kereša.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, obraćajući se braniteljima kazao je da je brigada osnovana prije 30 godina na ponos slobodnom kraljevskom gradu Križevcima:

“Mnogo veći gradovi nisu imali ovako specijalizirane brigade da pronose ime grada, ali još više doprinose izgradnji Domovine. To je prilika da se svi naši sugrađani, generacije koje baštine doprinos koji ste utkali u proteklih 30 godina u našu domovinu, s punim poštovanjem prisjete svih članova, svih zapovjednika i svih onih koji su se predano dali u borbena djelovanja kada se stvarala Domovina. Velika je privilegija imati ovakvu brigadu, a generacija koje sam predstavnik mora s punim poštovanjem baštiniti i sjećati se svakog vašeg doprinosa” – poručio je gradonačelnik Mario Rajn uz želju za puno zdravlja i blagoslovljene božićne i novogodišnje blagdane.

Svečanosti su prisustvovali državni tajnici u Ministarstvu obrane RH Branko Hrg i Zdravko Jakop. Obratio se državni tajnik Zdravko Jakop koji je pripadnicima 15. POtrbr-a u ime Ministarstva obrane zahvalio za sve što su napravili u brigadi i što su Križevčani napravili u Domovinskom ratu.

“Ponekad se to malo naglašava, ali vi ste bili jedni od prvih koji ste oslobodili ovu vojarnu, ovaj kraj i doprinijeli u naoružavanju svih nas koji smo se uključili u Domovinski rat. Zato vam želim reći hvala na svemu onome što ste napravili! Žrtvovali ste sebe, svoje obitelji, puno toga da bi mi danas mogli živjeti u samostalnoj, suverenoj Republici Hrvatskoj. Kada sam gledao ove slike bili ste svi nasmijani, budite i danas takvi. Ako smo u ono vrijeme mogli biti zajedno, riskirati zdravlje i život, razmišljati pozitivno, ne vidim nikakvog razloga da to i danas ne bude. Ako nismo pokleknuli onda, ne trebamo pokleknuti niti danas” – istakao je general Zdravko Jakop.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić kazao je da je nevjerojatno što je Hrvatska ostvarila za ovih tridesetak godina.

“I danas Hrvatska trpi posljedice rata. Trajao je pet godina, a nakon toga se nastavio u Bosni i Hercegovini. U pet godina rata zaustavila se cjelokupna privreda, izgubljena su tržišta, tehnologije… Posljedice svega toga osjećamo i danas, ali država je stvorena. Ova generacija mora biti ponosna na to djelo jer danas živimo u miru svjedočeći na žalost ratu u Ukrajini. Svi to doživljavamo sjećajući se tragedije Domovinskog rata u Hrvatskoj” – rekao je general Josip Lucić. Obavijestio je križevačke branitelje i o formiranju veteranskih centara u kojima branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti rehabilitaciju.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić uputio je braniteljima pozdrave u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana Darka Korena te istakao značaj obilježavanja ovakvih obljetnica.

“Bitno je to zato da se vama zahvali na svemu što ste učinili u stvaranju naše Republike Hrvatske i da se prisjetimo svi mi, kao i vaši sugrađani, svih vas koji ste stvarali Hrvatsku. I da mlađi naraštaj, djeca čuju istinu o Domovinskom ratu i da ih se podsjeti kako se stvarala Republika Hrvatska i da cijene sve tekovine toga što ste vi stvarali” – rekao je Ratimir Ljubić. Podsjetio je da je u Koprivničko-križevačkoj županiji, zajedno s Udrugom veterana i dragovoljaca Domovinskog rata pokrenut ciklus promicanja istine o Domovinskom ratu uz predavanja i satove povijesti u osnovnim i srednjim školama.

Na kraju svečanosti obratio se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Tomislav Pavičić:

“Sve ovo što je prolazila 15. brigada, ja sam prolazio sa 16. brigadom. Želim zahvaliti Ministarstvu obrane što i dalje radi na jačanju Hrvatske vojske. Svi sustavi koje ste vi koristili polako izlaze iz uporabe. Topove ne koristimo 15-tak godina. Raketni sustavi također izlaze također iz uporabe. Ali, naša vojska gradi svoje sposobnosti te ulaze novi sustavi” – kazao je i najavio opremanje novim sustavima.

“Vjerujem da ćemo imati sustave koji će garantirati sigurnost Republike Hrvatske, ali biti prije svega element odvraćanja. Na takve sustave i ono što ste vi donijeli, vaša iskustva, sve što ste ostavili kao trag vaše sposobnosti, vjerujem neće se nitko usuditi krenuti sa nikakvim oklopom. Hrvatska vojska i dalje gradi ono što ste vi ostavili, a vaš moral, vaši osmjesi sa ovih slika moraju i dalje biti slika Hrvatske vojske” – poručio je Tomislav Pavičić.

ji/radiokriževci