Olga Razum Šujica – Magdin vrt je poligon na kojem se uči suživot sa živim bićima

Prošli tjedan se na mnogim mjestima u Hrvatskoj sadilo drveće u okviru akcije “Zasadi drvo, ne budi panj”. I u Križevcima je akcija uspješno provedena, a posebno su bili zadovoljni članovi Udruge “Magda” koji rade na svom vrtu u svim godišnjim dobima. Vrtlari uključeni u Udrugu “Magda” imaju dogovor da svaku prvu subotu u mjesecu održavaju radnu akciju uređenja zajedničkih dijelova Magdina vrta. Imaju i pravilnik kojim je propisano da svaki vrtlar mora prisustvovati na najmanje 30% svih zajedničkih akcija kako ne bi svi poslovi pali samo na nekolicinu entuzijasta.

“Zajednički dijelovi vrta su voćnjak, cvjetnjaci, mjesta sa ljekovitim i medonosnim biljem, staze, vjetrozid odnosno zasađeno drveće i grmlje oko rubova i ograde vrta. Naš vrt je specifičan jer je proistekao iz inicijative građana. Prije sedam godina skupilo se nas šestero građana i pokrenulo inicijativu, a sada osnivanjem udruge možemo bolje djelovati i tražiti neka sredstva donatora. Ljudi moraju biti angažirani jer na taj način se stvara zajednica” – kaže predsjednica Udruge “Magda” Olga Razum Šujica.

Trenutno je 25 obitelji koje se na Magdinom vrtu bave vrtlarstvom i to su vrtlari i vrtlarice su svih generacija.

“Imamo 39 gredica što znači da neki imaju i dvije gredice od 50 kvadrata. Oni imaju veću obitelj i veće potrebe” – rekla je predsjednica udruge.

U akciji “Zasadi drvo, ne budi panj” vrtlari su dobili dvije sadnice lipe.

“To su klonovi lipa koji na ovom prigorskom području, konkretno u okolici Sesveta žive već preko 600 godina. Sadnice su napravljene suradnjom Udruge Zelene i plave Sesvete sa Šumarskim institutom. U akciji su sudjelovali i naši veliki prijatelji iz Udruge “Čisteći medvjedići” iz Zagreba koji su kod nas zasadili još jednu lipu. Posadili smo i ukrasno drveće da upotpunimo vjetrozid. Inače, ove godine smo posadili desetak stabala, a prošle godine čak 170 biljaka, grmlja, drveća i cvijeća. Proširili smo i cvijetnjake sa medonosnim biljem kako bi održali i povećali bioraznolikost koja je važna u ekološkoj poljoprivredi. Imamo i mali šumski vrt te mjesto gdje se djeca mogu igrati jer smo dobili lijepu donaciju od gospođe Sanele Katavić. To je igralište za naše male vrtlare. Naš vrt je poligon na kojem se uči suživot sa živim bićima” – ističe Olga Razum Šujica.

Udruga “Magda” surađuje i sa Srednjom školom “Ivan Seljanec” pa predsjednica dodaje da je to na obostrano zadovoljstvo.

“Oni imaju svoj dio u centru vrta gdje nastavnik Mišel Doskočil educira učenike smjera kuhar i konobar na koji način uzgajati ljekovito, ali i bilje koje koriste u kulinarstvu. Želja je da učenici imaju nekakav pregled od polja do stola” – rekla je Olga Razum Šujica.

Vrt je većinom sada u mirovanju, iako uvijek ima posla. Jer, koliko se kvalitetno priprema gredica odradi u jesen, to će biti jednostavnije raditi u proljeće. Trenutno su još tri gredice na raspolaganju pa tko je zainteresiran može se javiti u Udrugu “Magda”.

ji/radiokrizevci.hr

Foto: Udruga “Magda”, “Čisteći medvjedići” i Radio Križevci