Psihosocijalna podrška onkološkim bolesnicima

Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci UP.02.2.1.08.0213 u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213 . Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.

„Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213 projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213 provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.

U četvrtak 8. prosinca 2022. godine u sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213 održano je grupno savjetovanje na kojem je obrađena tema „Psihosocijalna podrška onkološkim bolesnicima“.

Uvodno se prisutnima obratila Antonija Pukec, voditeljica projekta, koja je istaknula kako ju raduje sve veći broj sudionika na savjetovanjima i činjenica kako će dvorana uskoro postati premala. Također naglasila je važnost psihosocijalne podrške kod svih bolesnika, a osobito onkoloških, budući da je bolest stanje na koje se nitko ne može pripremiti.

Savjetovanje je održala mr.sc Kristina Frtalić, dipl. soc. radnica. U savjetovanju je definirala pojam zdravlja i koji sve čimbenici utječu na zdravlje osobe pri čemu je stres ključan faktor.

Osim opće populacije građana na savjetovanju su sudjelovale i članice kluba Agata koje su sa prisutnima podijelile svoja iskustva vezana uz dijagnosticiranje bolesti i postupak liječenja.

Nakon grupnog savjetovanja održano je i individualno te diskusija vezana uz temu nakon koje su kao najvažniji zaključci doneseni kako je bitno na vrijeme tražiti pomoć, odnosno podršku. Nadalje, potrebno je usmjeriti vlastite misli u pozitivnom smjeru i okružiti se pozitivnim i poticajnim osobama. Također, sudionici savjetovanja su se složili i oko tvrdnja kako je u redu iskazati emocije, tj. osjećati strah, tugu, bijes…

Isto mišljenje nastupilo je i kod izjave kako osoba zapravo kroz bolest i postupak oporavka upoznaje sebe, donosi teške pa i životne odluke, a bitno je i maknuti negativne ljude od sebe.

Zaključno, predavačica je konstatirala da je upravo iz diskusije i individualnih savjetovanja vidljivo kako postoji prostor, ali i interes za proširenje ove teme što će se sasvim sigurno realizirati u nekim narednim savjetovanjima, a voditeljica je istaknula kako je nakon cjelokupnog savjetovanja nemoguće ostati ravnodušan i kako se nada da će ove misli i podrška doprijeti i do slušatelja kojima su najpotrebniji.