Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec bili na Erasmus+ mobilnosti u Poljskoj

Članovi Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec boravili su u Poljskoj od 9. do 16. prosinca predstavljajući školu u projektu S.O.S. – “Uvećajmo sigurnost učenika na internetu”. Škola domaćin, našoj i školama iz Finske, Portugala, Rumunjske i Španjolske, bila je Szkola Podstawowa nr 9 im. Wladyslawa Lokietka iz grada Sierdaza.

Školu naših domaćina, kao i školu u Svetom Petru Orehovcu, polazi 300 učenika od prvog do osmog razreda. Organizacija nastave vrlo je slična našoj, ali razredna nastava je do trećeg, a ne do četvrtog razreda kao kod nas. Predmeti su također vrlo slični s tim da uz vjeronauk već od prvog razreda imaju i etiku, a drugi strani jezik (njemački) uče od sedmog razreda. Međutim njihovi učenici na kraju osmog razreda imaju završni ispit iz engleskog, poljskog i matematike. Nastava je organizirana u jednoj smjeni. Počinje od 8 sati, a ovisno o razredu i broju sati može potrajati do 16.20.

Na mobilnosti u Sieradzu, Erasmus+ timovi na radionicama su zajedno učili o razlikama između činjeničnog i populističkog govora u medijima. Učili su i o stereotipima te o govoru mržnje na internetu. Na predavanju organiziranom za učitelje, tema je također bilo nasilje na internetu. Predavačica iz NSK CSIRT (organizacija slična našem CARNET-u) predstavila je istraživanje u kojem je 23 % anketiranih učenika izjavilo da je imalo problema s online nasiljem. No, slično kao i kod nas oni koji doživljavaju nasilje rijetko ga prijavljuju. Predavačica je iznijela podatak da samo 24 posto učenika nasilje prijavi roditeljima, a još manje njih, samo 10 posto učiteljima.

Učenici su imali prilike sudjelovati na nekim satovima sa svojim domaćinima, a za učitelje je bio organiziran i posjet gradskoj upravi Sierdaza gdje ih je ugostio zamjenik gradonačelnika. Sierdaz je grad s oko 40.000 stanovnika i vrlo razvijenim gospodarstvom te ima svega oko tri posto nezaposlenih. Udaljen je oko 200 kilometara od glavnog grada Warsave, kojeg su sudionici projekta također imali priliku posjetiti. Tijekom ove Erasmus+ mobilnosti organiziran je i posjet grad Wrocławu. Zanimljivo je da taj grad ima 700.000 stanovnika, a zahvaljujući njegovim brojnim fakultetima u Wrocławu studira oko 120.000 studenata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA