Učenici Srednje gospdoarske škole obilježili Svjetski dan tla

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca. Ove godine provodi se pod motom: “Tla: gdje počinje hrana”. Kampanja ima za cilj podići svijest o rizicima povezanim s neravnotežom hranjivih tvari u tlu i gubitkom plodnosti u proizvodnji dovoljnih količina hrane, poticanje na poboljšanje zdravlja tla na dobrobit ljudi kao i svih živih organizama. Analiza tla i preporuke gnojidbe temelj su uspješne proizvodnje, visokih prinosa i kvalitete. Bez analize tla besmisleno je započinjati bilo koju vrstu biljne proizvodnje. Gnojidbu treba obavljati prema točno utvrđenim zalihama hranjiva u tlu koje se utvrđuju analizom uzoraka tla.

Učenici 4.a Srednje gospodarske škole (zanimanje Agrotehničar) pod vodstvom profesorice Zlate Gec, obilježili su Svjetski dan tla posjetom Kemijsko-pedološkom-vinarskom laboratoriju Visokog gospodarskog učilišta Križevci. Kroz edukativno predavanje i zorni prikaz pod stručnim vodstvom Mirjane Mužić više laborantice upoznali su proces analize tla od uzimanja uzorka do konačnih rezultata-pokazatelja fizikalnih i kemijskih osobina tla na temelju kojih se donosi preporuka za gnojidbu. Saznali su kako se i čime pravilno uzimaju uzorci tla na parceli, kako se priprema prosječni uzorak, koji su postupci i metode pripreme uzorkovanog tla u samom laboratoriju. Nadalje, detaljno je pokazano na kojim aparatima, uređajima i s kojim priborom se obrađuje te očitava svaki od elemenata pokazatelja plodnosti tla. Analizira se sadržaj humusa, fosfora, kalija, reakcija tla, tekstura.

Učenici su postavljali pitanja vezana uz konkretne probleme iz prakse. Dobili su opširne, stručne odgovore i objašnjenja. Učenici dolaze s poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koja svoju proizvodnju baziraju na naprednim metodama i postupcima koje struka preporučuje. Vježbe su naglasile važnost spajanja znanosti i dobre poljoprivredne prakse. Zahvaljujemo dr.sc. Ivki Kvaternjak, voditeljici laboratorija, višoj laborantici Mirjani Mužić, bacc.ing.agr. i svim djelatnicima na suradnji!

(Srednjagospodarskaškola)