Državne institucije zadužene za pojačani nadzor cijena radi zaštite potrošača

Vlada je na 183. sjednici, donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

(Ministarstvopoljoprivrede, pixabay)