Križevci jedan od rijetkih gradova sa sustavom upravljanja energijom prema normi ISO 50001:2018

Gradu Križevcima dodijeljen je certifikat sustava upravljanja energijom (EnMS) prema međunarodnoj normi HRN EN ISO 50001:2018.
Sustavno upravljanje energijom prema ovoj normi uvedeno je za zgradu Gradske uprave te će se njime povećati energetska učinkovitost, smanjiti troškovi i pripadajuća emisija stakleničkih plinova što je u skladu sa zelenom agendom grada.


Valja napomenuti da su Križevci, uz primjerice Osijek i Zadar, jedan od rijetkih gradova koji su uveli sustav upravljanja energijom prema ovoj normi i zaslužili ovaj certifikat.
Osim tehničkih mjera, kao što su uspostavljeno centralno upravljanje parametrima grijanja, provode se i netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene energetskog ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradi kroz automatizaciju. Kroz strateško upravljanje (SECAP plan i izvješća) postavljeni su i redovito se prate brojni ciljevi povezani s energetskim pokazateljima.
Svrha norme ISO 50001:2018 jest omogućiti organizacijama da uspostave sustav i procese potrebne za poboljšanje svojeg energetskog učinka, no primjena te norme ima za cilj i smanjenje emisija stakleničkih plinova i ostalih povezanih utjecaja na okoliš.


Uvođenjem ove norme, Grad Križevci samo je nadogradio postojeće sustavno gospodarenje energijom u cilju učinkovitijeg gospodarenja energijom i smanjenja emisije stakleničkih plinova na što se obvezao kao potpisnik europske inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.
Kroz svoju politiku upravljanja energijom i alate koje donosi certificirani sustav upravljanja energijom, Grad Križevci želi utjecati i na poboljšanje svjesnosti o važnosti energetske učinkovitosti, kako u ustanovama i društvima kojima je grad osnivač, tako i u cjelokupnoj lokalnoj zajednici.