ODRED IZVIĐAČA “KALNIK” – Izviđaštvo kao stil života

Članovi Odreda izviđača „Kalnik” Križevci dolaze iz osnovnih škola s područja grada Križevaca: OŠ „Vladimir Nazor”, OŠ Ljudevita Modeca, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te OŠ Sveti Petar Orehovec. Članovi također dolaze iz četiri srednje škole te s Učiteljskog fakulteta.

Odred izviđača „Kalnik” osnovan je 1952. Starješina Odreda je Stjepan Vrhovec, a načelnica Maja Ljubojević. Sastanci se održavaju subotom u zgradi iza Vatrogasnog doma. Na sastancima novi članovi uče vezati čvorove, signalizaciju, dešifriranje, orijentaciju… Pjevaju se izviđačke pjesme, igraju razne igre, razgovara, uči i zabavlja.

Izviđači su ljudi koji vole prirodu i koji znaju živjeti u njoj, a prava definicija izviđačkog pokreta jest da je to neprofitno odgojno-obrazovni pokret za djecu i mlade koji je otvoren za sve bez obzira na spol, porijeklo, rasu i vjeroispovijest. Djeluje u skladu sa svrhom, načelima i metodom koje je osmislio osnivač, Sir Robert Badden Powell.

– Od izviđača se očekuje da budu dobri ljudi. Na sastancima se uči, igra, pjeva i dobro zabavlja. Uče se razne discipline: vezanje čvorova, signalizacija zastavicama, Morseova abeceda, orijentacija u prirodi i još puno toga. – objasnila je Maja Ljubojević.

Izviđači su podijeljeni u odrede. Svaki odred ima svog starješinu i načelnicu. Podijeljeni su i po starosti: učenici 1. – 4. razreda osnovnih škola zovu se poletarci i pčelice, a učenici 5. – 8. razreda izviđači i planinke (mlađi i starije). Srednjoškolci su istraživači, a stariji od njih su brđani i brđanke.

Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. Izviđaštvo je način života, pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog društvenog i duhovnog života kroz zabavu i razonodu. Izviđači puno putuju, održavaju razna natjecanja i druže se s ostalim izviđačima iz Hrvatske. Na natjecanjima pokazuju svoje znanje i vještine. Za usvojeno znanje i vještine dobivaju značke. Izviđači pomažu jedni drugima. Imaju svoju himnu, a svaki odred imaju svoju zastavu i poklič.

– Kazne u izviđačima ne postoje, ali ako dođe do neposluha ili ruganja, dođe do opomena. Tri opomene znače oduzimanje marame, a za nju trebaju ponovo dati zavjet. – ističe Maja Ljubojević.

(Tekst: Arianna Crnčić, 5. r.)
(Fotografija: Odredi izviđača „Kalnik” Križevci)