Održano Vincekovo po Križevačkim štatutima u podnožju Kalnika

Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja, a danas je održano u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum“ iz Križevaca, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevačkoga prigorja, Udruge vinogradara i vinara “Sveti Vinko” Sveti Petar Orehovec i Udruge vinogradara i vinara “Sveti Martin” Kalnik. Predsjednik Udruge “Bilikum” Denis Maksić zahvalio je na pomoći i Općini Sveti Petar Orehovec, piše prigorski.hr.

Ove su godine odabrane stare Obreške klijeti između Vukovca i Vojnovca Kalničkog, u podnožju Kalnika.

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu »spelanciju«, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja je obavljena na otvorenom, uz domaćina sudjelovali su biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši – grupa Miraz, a loza se kitila kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda.

Prvi dio ceremonije izveden je danas na otvorenom u vinogradu, a drugi će se održati  uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića.