Na prostoru križevačke tržnice danas su postavljene edukativne table „Prigorske mliječne staze“.

Cilj projekta je očuvanje i vrednovanje kulturne tradicije i promicanje održivog gospodarskog i turističkog razvoja, koristeći lokalnu baštinu, ruralno zaleđe grada Križevaca i Kalničkog prigorja sa zadaćom privlačenja turista i promocije lokalnih proizvoda te osmišljavanje interpretacijske priče i tematske staze po kojima Križevci i Kalničko prigorje postaju prepoznatljivi i sposobni privući turiste.

Na području Križevaca i okolnih općina, generacije obitelji već tradicionalno žive od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Veliki broj njih svakodnevno pohodi zagrebačke i varaždinske gradske tržnice kako bi plasirao svoje proizvode. Danas se trend mijenja, te posjetitelji iz grada dolaze u potrazi za svojim omiljenim proizvodima na selo, kako bi tu kupili ono što žele i proizvode na koje su navikli. Također je to prilika za učenje i druženje sa proizvođačima, razmjena iskustava i predstavlja zanimljiv turistički posjet ruralnoj sredini.

Projektom su izrađene edukativne table na temu mlijeka i mliječnih proizvoda koje su postavljene su na ulaznom dijelu u mliječni dio križevačke Gradske tržnice kako bi educirale posjetitelje o preradi mlijeka.

Table će biti promovirane obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju sve uvjete za prodaju na vlastitom pragu, kako bi mogli ponuditi još jedan zanimljiv turistički doživljaj. Uz pomoć edukativnih tabli, moći će organizirati posjet svojim farmama životinja, opremiti svoju kušaonicu mliječnih proizvoda i učiniti posjet tradicionalnim i modernim seoskim gospodarstvima još zanimljivijim. Zainteresirani proizvođači i obiteljska gospodarstva mogu besplatno dobiti na raspolaganje komplet datoteka sa tablama Prigorskih mliječnih staza koje će moći prezentirati na zidovima svojih kušaonica i poljoprivrednim objektima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.