Nagrađeni najčitatelji i najčitateljice za 2022. godinu

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u utorak su dodijeljena priznanja najčitateljima i najčitateljicama za 2022. godinu.  U kategoriji umirovljenika priznanje je primio Pero Budija, u kategoriji odraslih Ankica Juršetić, kategoriji studenata Mihaela Platnjak, kod srednjoškolaca Marija Magdalena Hubina, od učenika viših razreda Sara Radiček, nižih razreda Andreas Vukalović, kod predšklaca Iris Kruhin, a u kategoriji igraonice Dejan Dubravec.


Od članova bibliobusne službe Gradske knjižnice “Franjo Marković” u kategoriji umirovljenika priznanje je primila Ivka Lugarec, odraslih Martina Martak, studenata Karla Miklečić, u kategoriji viših razreda Miroslav Vitanović, nižih razreda Mateo Martinek, a u kategoriji obiteljskih čitatelja Marija Matus Krofl i Izabela Krofl.


Ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj kazala je da već petu godinu priređuju ovu svečanost kako bi se poticalo čitanje.
“Danas smo imali još jednu akciju, a to je postavljanje slikovnica u našoj pedijatrijskoj ambulanti. Tu redovito u jedan “škafić”, kako smo nazvali kutiju, stavljamo slikovnice koje dobijemo iz donacija i prikupimo tijekom godine. Time potičemo da roditelji s djecom koriste te slikovnice i da im čitaju odmalena. Imamo i druge akcije, a i u igraonici se djeca od najranije dobi navikavaju na priče, slikovnice i čitanje. Imamo i čajanke, odnosno pričaonice
gdje utorkom u 17.30 djeca mogu doći s roditeljima slušati priče. Puno akcija se odvija da oživimo ovaj prostor i potaknemo na korištenje knjige”- rekla je ravnateljica Marjana Janeš Žulj.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel čestitao je najčitateljicama i najčitateljima te kazao je:
“Vi ste među rijetkim knjižnicama koje to u Hrvatskoj rade toliko dugo godina za redom. Činite to zato jer volite svoj posao i knjigu i nastojite to prenijeti na čitatelje” – rekao je Sandro Novosel.

Program je vodila knjižničarka Maja Petračija koja je istakla važnost darivanja knjiga.
Pero Budija koji je priznanje primio u kategoriji umirovljenika, a i sam piše, kazao je da je puno čitao od školskih dana, a zatim i kroz sport:
“Čitao sam cijeli život. Ja sam jedan od onih koji čita istu knjigu po više puta sa istim zadovoljstvom. Svako čitanje donosi nova otkrića. Knjiga vas vodi prema knjizi, tema prema temi. Čitam knjige koje imaju ambijent, imam pisce za koje znam koje teme obrađuju. Mislim da je knjiga kao dar vrlo bitna u ranijoj dobi kada se sklonost prema čitanju razvija” – rekao je Pero Budija.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Alberta Štrige: Lucija Komazin i Klara Prosenečki na flauti, solistica Elena Aragović uz klavirsku pratnju Darka Golubića i Gabrijel Božić na gitari.