Poduzetnice s područja županije okupile se na Seoskom turizmu Rakić u Čabrajima

Na Seoskom turizmu Rakić u Čabrajima u subotu su se okupile poduzetnice s područja Koprivničko – križevačke županije.

Posljednje tri godine u Facebook grupi BE Your Own Boss – grupi za poduzetnice, okupljaju se poduzetnice s područja cijele RH. Danas ih je u navedenoj grupi 12 000, a osnivačica i pokretačica je Marina Biljak.

Grupa je pokrenuta prije svega zbog podrške i pomoći u radu svakoj onoj ženi koja se odlučuje krenuti u poduzetničke vode ali i onoj koja radi već dugi niz godina ali svakodnevno se nosi sa izazovima i poteškoćama u radu. Razmjenjuju se iskustva, daju savjeti, odrađuju poslovi, umrežavaju se te tako lakše dolaze do poslovnog uspjeha. Danas je često jedna osoba sama na početku svog poduzetničkog pothvata, odrađuje sve poslove od osnovne djelatnosti do knjigovodstva, marketinga i sl. a za to je potrebno puno vremena i dodatnih edukacija.

Zadnjih 15 godina u Hrvatskoj bilježi se povećanje žena poduzetnica od 15 posto. U životu i radu susreću se sa problemima isto kao i muški kolege, nelikvidnost, težak pristup sredstvima, nedostatka radne snage i sl….no ipak imaju i posebne i specifične prepreke. Teret i očekivanja u obiteljskom životu i njihovo balansiranje između posla i privatnog.

Žene se bave najviše uslužnim djelatnostima jer su socijalno osjetljive ali i zbog činjenice da to iziskuje manje početna ulaganja, često su snalažljivije, jer su uporne i traže načine rješavanja problema i situacija. Osim financija ženama često za početak poduzetničke priče nedostaje podrška okoline i umrežavanje. Velik doprinos danas u Hrvatskoj tome daju razni poduzetnički inkubatori i poduzetnička udruženja ali i ovakve inicijative.

“S obzirom da sam primijetila da se iz Koprivničko-križevačke županije žene dosta javljaju s gotovo istim problemima, pokrenula sam inicijativu okupljanja u našoj županiji, radi brže i lakše komunikacije, umrežavanja i podrške. Dogovoreno je daljnje kontinuirano okupljanje u Križevcima i Koprivnici u Poduzetničkom inkubatoru gdje ćemo mjesečno odrađivati aktualne edukacije i teme. Okupljene poduzetnice raznih su profesija i već na taj način mogu pomoći jedna drugoj uslugama koje one nude”, poručila je križevačka poduzetnica Martina Zrno.

Na događaju su sudjelovale:

Ana-Marija Nikolić i Ivana Vladušić, Zagrljaj – Centar za savjetovanje u odgoju, Koprivnica
Valentina Maksić, FS Val, Križevci
Ivana Žumbar, Slatko i Slano j.d.o.o.
Dejana Milković, Virtulana asistentica, Virtuos, obrt za usluge, Križevci
Emina Baričević, Kućna radionost, Čunčana čipka, Križevci
Silvija Kudeljnjak, SK FRIZERSKI STUDIO, Križevci
Melita Shmitz, Mi-Re-Co Academy, obrt za edukacije i savjetovanja, Slatina
Lidija Šomodi, LIDITAL obrt za promidžbu i usluhe, Koprivnica

“Iako je prijavljenih bilo puno više, zbog radnih obaveza nisu uspjele prisustvovati, ali svakako će se dalje priključiti.
Za sada je ovo samo inicijativa i okupljamo se unutar navedene grupe i ovako lokalno samoinicijativno po županijama ili gradovima. Nadamo se da će prerasti i u nešto više. Sve poduzetnice iz Koprivničko-križevačke županije, ali i iz drugih županija koje se žele priključiti ovoj inicijativi mogu se javiti meni osobno na Facebook, ili na stranici poduzeća AGOGOS j.d.o.o.”, istaknula je Martina Zrno.