Predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja

Predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu i sustava vaučera za obrazovanje održano je u srijedu, u prostoru HZZ Područnog ureda Križevci. Naime, Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prati stanje na tržištu rada te prilagođava usluge potrebama svojih korisnika. Provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja potiče i usmjerava korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada.


Kako je uvodno rekla predstojnica HZZ Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja. Temelje se na europskom i hrvatskom zakonodavstvu i usmjerene su na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, očuvanje radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i poticanje mobilnosti radne snage. Predstavljanju mjera prisustvovali su predstavnici poslodavaca, obrazovnih institucija te javnog civilnog sektora.


“Smatramo da svi zajedno možemo doprinijeti poboljšanju stanja na tržištu rada. HZZ kontinuirano prati stanje na tržištu rada i prilagođava usluge potrebama svih svojih korisnika. Provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja potiče se i usmjerava korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada. Prvenstveno su mjere namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja. Od listopada 2016. godine do prosinca 2022. godine u mjere aktivne politike zapošljavanja utrošeno je gotovo sedam milijardi kuna, a uključeno je 212454 korisniku. Taj broj se iz godine u godinu povećava osim 2020. godine zbog korona virusa. Prošle godine u mjere je uključeno 31 481 korisnik i utrošeno je preko 1,1 milijarde kuna. Najveći broj korisnika uključen je u obrazovanje i osposobljavanje. Susrećemo se s velikim nedostatkom stručne radne snage i zbog toga su nam ove mjere ključna za stabilizaciju stanja na tržištu rada. Velik je interes i za potpore za samozapošljavanje i zapošljavanje koje prvenstveno koristi realni sektor, dakle privatni poslodavci za novo zapošljavanje. U našem Područnom uredu u prošloj godini ukupno smo uključili u Koprivničko-križevačkoj županiji 893 korisnika u mjere. Gotovo pola čine obrazovne mjere. Postoji nedostatak stručne radne snage i to nam je prioritet u radu Zavoda. Za obrazovanje nezaposlenih smo imali 109 osoba, za obrazovanje za stjecanje kompetencija potrebnih za rad putem vaučera novo uključenih je bilo 110, za osposobljavanje na radnom mjestu njih 16, potpora za usavršavanje 179, potpora za zapošljavanje 255 osoba, potpora za pripravništvo za osobu koja nema radno iskustvo u svojoj struci prošle godine je bilo 174, a pripravnika je bilo 49. Samozapošljavanje je još uvijek aktualno i 134 osobe su sklopile ugovor u prošloj godini” – istakla je Vesna Kuterovac.

O potporama za zapošljavanje govorile su Mateja Feljak, viša stručna savjetnica u Odsjeku za rad s poslodavcima, Snježana Kosijer, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja i Martina Majić Peršin, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje.

Posebno je istaknut sustav vaučera za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba. Poslodavci tu nemaju troškova, a mogu svoje zaposlenike uputiti da koriste vaučere.


“Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta. Financira se podrška za stjecanje dodatnih zelenih i digitalnih znanja i vještina. Financiraju se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i za digitalno se 99% sredstava potrošilo i to najviše za zaposlene osobe. S obzirom na zelenu tranziciju, nastoji se što više potaknuti obrazovne institucije da imaju upravo takve programe, da ih prošire i ponude na tržište. Nastojimo potaknuti nezaposlene da se što više uključe” – zaključila je predstojnica Vesna Kuterovac.