Evo što će se sve događati u sklopu manifestacije “Uskrs u Križevcima!

U Križevcima će se od 02. do 12. travnja održati prigodan program u sklopu manifestacije „Uskrs u Križevcima“.
Manifestacija će započeti Izložbom domaćih i europskih pisanica u nedjelju, 02. travnja u organizaciji Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva LIPA s početkom u 18,00 sati u prostorijama društva. Riječ je o izložbi koja svake godine okupi velik broj pisanica ukrašenih raznim tehnikama od strane svih generacija, od vrtićke do umirovljeničke dobi.

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci također je pripremila niz programa pa će tako naši najmlađi sugrađani moći u četvrtak, 6. travnja u 10,00 sati pogledati crtani film „Uskršnji zec dolazi u grad“ u multimedijskoj dvorani te se priključiti Uskršnjoj Dječjoj čajanci koja će se održati na Dječjem odjelu knjižnice u utorak, 11. travnja s početkom u 17,30 sati. Uz to, svi posjetitelji knjižnice moći će razgledati Izložbu novih knjiga i slikovnica na temu Uskrsa za vrijeme rada knjižnice od 06. do 12. travnja.

Tradicionalno na Veliki petak Grad Križevci će na Strossmayerovom trgu kod paviljona s početkom od 10,00 sati počastiti građane ribicama. Riječ je o tradiciji koja se njeguje već dugi niz godina i koja svake godine okupi velik broj građana.

Središnja događanja odvijat će se na Veliku subotu kada najmlađe u jutarnjim satima očekuje velika potraga za pisanicama na Nemčićevom trgu dok će se navečer upaliti vuzmica.
Potraga za pisanicama počinje u 10,00 sati, a sakrit će se čiste bijele pisanice koje će se po završetku potrage djeca moći ukrasiti na radionici oslikavanja pisanica koju će voditi Boris Kralj, nagrađivani autor slikovnica za djecu. Uz to, Križevačke čunčane čipkarice predstavit će način ukrašavanja pisanica čunčanom čipkom, za djecu će biti osiguran prigodan facepainting, dok će djeca za najljepše ukrašenu pisanicu osvojiti prigodne nagrade.


Na Veliku subotu u 21,00 sat upalit će se vuzmica koju će i ove godine pripremiti vrijedni djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca iza vatrogasnog doma. Osim vuzmice, posjetitelji će moći kušati lovački paprikaš koji će pripremati članovi Lovačkog društva „Sveti Hubert“, a za glazbeni dio pobrinut će se Tamburaški sastav Ines.

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak u organizaciji AMK „Križevci“, Grada Križevaca, Općine Gornja Rijeka i Policijske postaje Križevci s početkom u 9,00 sati građani se mogu priključiti 12. Moto i biciklističkom druženju koje će se ove godine voziti na relaciji od Križevaca do Dropkovca.

Program će započeti na Strossmayerovom trgu kada će se uručiti nagrade i priznanja najboljim vozačima bicikla, mopeda, motocikla i quada te održati prigodan program u kojem će nastupiti Gradski puhački orkestar Križevci, Križevačke mažoretkinje, Križevačka djevojačka straža, a bit će tu i hostese tvrtke Košić plus d.o.o. Biciklisti će voziti na relaciji Križevci, Guščerovec, Sveti Petar Orehovec, Vukovec i Dropkovec, a motociklisti će se kretati rutom Križevci, Pesek, Podgajec, Gregurovec, Miholec, Selnica Miholečka, Lukačevec, Barlabaševec, Donja Rijeka i Dropkovec.

Po dolasku u Dropkovec održat će se blagoslov vozača u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Dropkovcu, a nakon toga će za sve sudionike biti organiziran i zajednički ručak.