Izložba “Čudo hrvatske glagoljice” otvorena u Križevcima

Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba, Križevački glagoljaši i Gradska knjižnica “Franjo Marković” zaslužni su za izložbu edukativnih panoa i učeničkih radova Čudo hrvatske glagoljice.

Otvorenje je održano u petak, u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

O izložbi su govorili Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice, Mirna Lipovac, tajnica društva prijatelja glagoljice i Martina Valec-Rebić, voditeljica Križevačkih glagoljaša, a pozdravne riječi uputila je i ravnateljica Knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Mirna Lipovac predstavila je Društvo istaknuvši kako su nedavno proslavili 30. rođendan. – Društvo ima nekoliko ogranaka, sjedište u Zagrebu, imamo elektronički bilten novosti, svoj časopis “Bašćina” i Pjevačko društvo – istaknula je.

Darko Žubrinić rekao je kako se nada da će radovi biti i u časopisu “Bašćina”. -Hvala Martini Majdak, Renati Husinec, jer nam je Martina puno pomogla oko izložbe, a Renata nas je opet lijepo primila i upoznala s novim iznenađenjima o Križevcima – kazao je i predstavio izložbu.

Martina Valec-Rebić spomenula je glagoljaše, literarnu i likovnu skupinu Osnovne škole ljudevita Modeca. -Križevački glagoljaši djeluju 15 godina i prošlo je 60-ak učenika koji su se opismenili na glagoljici, odnosno naučili su čitati i pisati glagoljsko pismo. Sve te godine radim s djecom, sudjelujemo u brojnim projektima, organiziramo izložbe i predavanja, a sudjelovali smo i na Danima glagoljice u Zagrebu. Glagomatiku radimo dvije godine i đaci se natječu u prepoznavanju brojeva – kazala je i predstavila učenike koji su odlični u glagomatici.

U glazbenom programu nastupila je Dunja Rebić.