Križevačka eparhija i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra pozivaju na koncert u Križevcima

Križevačka eparhija i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra pozivaju na koncert pasionske baštine korizmenih napjeva Legrada i okolice pod nazivom “Pozdravljam te križno drevo”.

Koncert će se održati u petak, 31. ožujka s početkom u 20 sati u katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Nastupa Župni zbor Schola Ss. Trinitatis župe Presvetog Trojstva iz Legrada kojim će ravnati Ivon Fabijanec.

Legradska župa ponosi se tradicijom crkvenog pjevanja koje je, prema mjesnoj predaji i povijesnim zapisima, župljanima oduvijek bilo važno. Vizitacija zagrebačkog kanonika Ivana Zubića bilježi nam podatak da je već 1688. godine ovdje djelovao kantor i seoski učitelj Ivan pl. Objanić. Najstarija legradska pjesmarica iz 1789. godine, rukopis kantora Ivana Horvata, svjedoči o želji voditelja zbora i orguljaša da se pjevanje oblikuje u skladu s liturgijskim propisima. Legradski je zbor oduvijek njegovao crkvenu pučku popijevku od kojih su mnoge ostale sastavnim dijelom repertoara tijekom liturgijske godine. Kroz povijest i stoljeća orguljaške službe župa Legrad oduvijek je imala školovane i vrsne glazbenike.

Danas, kada iščezava osjećaj za zajedništvo, pjevači župnog zbora Schola Ss. Trinitatis primjer su marljivog, savjesnog i pobožnog naroda koji svoje slobodno vrijeme rado poklanja za ono lijepo i uzvišeno. Župu na jesen 2019. godine preuzima sadašnji župnik vlč. Silvio Košćak lic. theol. na čiji poziv te iste godine službu zborovođe i orguljaša preuzima Ivon Fabijanec, mag. theol., bacc. mus.