Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi

Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Sustav civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije funkcionira na najvišoj mogućnoj razini te je u brojnim kriznim situacijama – od pandemije, poplava, potresa, rata u Ukrajini te migrantske krize, dosada pokazao iznimno visoku razinu profesionalizma i stručnosti. S velikom ponosom možemo istaknuti izvrsnu suradnju svih sastavnica, žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite koje pokazuju organiziranost i kvalitetnu suradnju čime se dodatno ulijeva povjerenje i sigurnost svim građanima s područja županije bez obzira na složenost situacije.  

Županija će i nadalje podržavati rad žurnih službi, pomagati u pripremi vježbi i prezentacijama opreme i rada snaga sustava civilne zaštite te nastaviti ovu uspješnu suradnju na dobrobit svih sugrađana!

Ovim putem svim pripadnicima sustava civilne zaštite čestitamo njihov Dan!

Župan Darko Koren i zamjenik župana ujedno i načelnik Stožera CZ KKŽ Ratimir Ljubić

(foto: ravnateljstvo CZ RH)