Održana Akademija “In memoriam” u Svetom Ivanu Žabnu

Održana je Akademija “In memoriam” u Kino dvorani u Svetom Ivanu Žabno, u spomen na istaknute članove koji su svojim dugogodišnjim radom zadužili i Zajednicu i lokalne sredine radeći na sakupljanju, čuvanju i njegovanju tradicijske kulture svojeg zavičaja, svojih Općina i Koprivničko-križevačke županije.

Akademiju „In memoriam“ organizirala je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, uz suorganizatore KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno i Općinu Sveti Ivan Žabno, a u realizaciji programa sudjelovali su KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD „Stari graničar“ Cirkvena, KUD „Fran Galović“ Peteranec i KUD Delovi.

Program je započeo vrlo emotivnom govorom predsjednice Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga doktorice Nade Šešić koja je istaknula : „Život je putovanje, a ne destinacija ili cilj, nikada ne znamo kada će prestati. Prerano, iznenada i neočekivano prestali su životi naših cijenjenih članova, prijatelja, suradnika, entuzijasta: Katice, Mirka, Mirjane i Štefanije.

Odgojili su mnoge mlade ljude i njihove živote oplemenili znanjem, životnom mudrošću, naučili ih odgovornosti, dosljednosti, posvećenosti i tolerantnosti. Naučili ih voljeti zavičaj i ljude kroz tradicijsku kulturu i umjetnost.

Ono što su učinili za druge, za svoj zavičaj, Županiju i Hrvatsku, ono što su čuvali, njegovali, ostat će zauvijek cijenjeno, vrijedno i besmrtno.

Prošli su kroz život i ostavili neizbrisiv trag. Ostat će uvijek s nama!

Katica Erdec iz Peteranca, Mirko Kovačić iz Cirkvene, Mirjana Benko iz Svetog Ivana Žabna i Štefanija Vulić iz Delova bili su istaknuti članovi Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Svojim predanim radom , požrtvovnošću i zalaganjem organizirali su brojne manifestacije u svojim mjestima. Sudjelovali su na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, čime su još više doprinosili očuvanju tradicijske kulture koju su ustrajno i neumorno čuvali od zaborava i prenosili na mlađe naraštaje.

Na život i djelo Štefanije Vulić osvrnuo se predsjednik KUD-a Delovi, Toni Karuza, istaknuvši njezin veliki doprinos očuvanju kulturne baštine i tradicije mjesta Delovi i Općine Novigrad Podravski , dok je Vesna Peršić Kovač, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice svim prisutnima približila lik i djelo Katice Erdec iz Peteranca.

Članovi KUD-a „Tomislav“ u svom programu izveli su dva prikaza plesnih običaja koje je na scenu postavila Mirjana Benko, članovi KUD- a „ Stari graničar“ predstavili su se prigodnim spletovima pjesama u sjećanje na svog dugogodišnjeg voditelja Mirka Kovačića.

O radu i djelu Mirjane, Mirka, Katice i Štefanije govorio je i voditelj programa Tomislav Hrebak.