Održana godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Špiranec

Ovogodišnja godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Špiranec, 86-a po redu, održana je u subotu.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Martin Kozjak i pozdravio tajnika Vatrogasne zajednice grada Križevaca Ivana Matosovića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Križevaca Igora Frbežara, zapovjednika Požarnog odreda Raven Željka Rusana, zamjenika zapovjednika Požarnog odreda Raven Vladu Pavljaka, tajnika Požarnog odreda Raven Dragutina Rudaša, počasnog predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivana Mužića, te počasnog člana Stjepana Varmužu.

Skupštini su nazočili i članovi DVD-a Bojnikovec, Raven, Novaki Ravenski, Pavlovec, Lemeš, Srednji Dubovec, Stara Ves, Sveti Martin i po prvi puta, DVD Apatovec.
Uz Martina Kozjaka u radnom voditeljstvu bili su Andreja Đurđević, Željko Skalički i Mateja Vrbek. Kozjak je naveo da njihov DVD broji 68 članova. -Nažalost, prošle godine DVD Špiranec izgubio je 2 svoja člana, prerano su nas napustili Vladimir Biškup i Miroslav Hrvoj. Prošle godine imali smo i jednu intervenciju na požaru otvorenog prostora na području šume Margetinec. U mjesecu zaštite od požara imali smo cijeli niz aktivnosti. U listopadu 2022. godine sudjelovali smo na gradskom natjecanju u Poljani Križevačkoj s jednom muškom i jednom ženskom A ekipom. Obje ekipe su osvojile 2. mjesto na čemu im još jednom čestitam – istaknuo je predsjednik Kozjak.

U Velikoj Ostrni su vatrogasci Špiranca također sudjelovali s muškom i ženskom A ekipom i osvojili su sedmo, odnosno 3. mjesto za žensku A ekipu. Kozjak je izrazio zahvalnost mlađim članovima Drušva na njihovoj aktivnosti u Društvu i idejama kojima pridonose razvoju DVD-a i sela, dok će im stariji članovi biti puna podrška i potpora u realizaciji. Naveo je također da je sredstvima Vatrogasne zajednice Grada Križevaca nabavljeno 10 radnih odjela za žensku A ekipu i 5 profesionalnih zaštitnih kaciga za šumske požare.

-Ove godine slavimo 50 godina jubileja “zlatne ekipe”, sama proslava će se održati u sklopu manifestacije proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca“, najavio je predsjednik Kozjak. Prisutnima je pokazan i pokal kojeg je za 1.mjesto na prvenstvu bivše države osvojila “zlatna ekipa i to sa 14 bodova više od drugoplasirane ekipe iz Slovenije, te su se plasirale na međunarodno natjecanje održano u češkom Brnu.

Sva izvješća za 2022. godinu te plan rada za 2023. godinu usvojeni su jednoglasno, a na kraju skupštine uslijedili su pozdravni govori.
Ispred DVD-a Raven i Srednji Dubovec, okupljene je pozdravio Željko Rusan. -Na vašoj prošlogodišnjoj skupštini zaželio sam da se oformi ženska ekipa, cure su se dogovorile i na gradskom natjecanju je osvojeno 2.mjesto. Bravo cure – rekao je i čestitao je na uređenju doma, nabavi opreme, preventivi i odrađenoj intervenciji.

U ime Vatrogasne zajednice Grada Križevaca pozdrave je uputio tajnik Ivan Matosović, posebno pozdravivši prisutni dio ženske “zlatne ekipe” i njihovog instruktora. -Iskrene čestitke na tako velikom uspjehu članicama ekipe i njihovom instruktoru, a Drušvu pohvala na obilježavanju tog velikog događaja – kazao je Matosović i pohvalio novo vodstvo DVD-a Špiranec na oformljenoj ženskoj ekipi, dobrim rezultatima na natjecanju i uređenju vatrogasnog doma.

Predsjedniku Gradskog vijeća Matosović je zahvalio na potpori vatrogascima. Ukratko je naveo i djelovanje Vatrogasne zajednice za prošlu godinu, a od najvažnijih je naveo da je prošle godine pokrenuta nova inicijativa, edukacija vatrogasne djece i mladeži.-Želja nam je da kroz popularizaciju vatrogastva kod djece i mladeži potaknemo i odrasle da se učlane u naša Društva – poručio je.

Igor Frbežar je pozdravio sve članove i goste u ime gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, Gradske uprave i Gradskog vijeća Grada Križevaca. Izvjestio je prisutne kako je Grad pomogao DVD-u oko ulične rasvjete i klima uređaja koji su postavljeni u domu. Čestitao je na obljetnici “zlatne ekipe” i zaželio DVD-u što manje intervencija a što više druženja.

Stjepan Varmuža prisjetio se detalja iz povijesti ženske ekipe DVD-a Špiranec, koja je osnovana 1969 godine, te kako je “zlatna ekipa” osvojila prvo mjesto na tom natjecanju prije 50 godina, te je na kraju cijelom Društvu zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

.

Pratite nas na društvenim mrežama!