Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova održala predavanje povodom Dana ružičastih majica

U Osnovnoj školi Đurđevac uz brojne je aktivnosti obilježen Dan ružičastih majica. Upravo je đurđevačka škola bila prva u županiji, u kojoj je započela ova kampanja 2014. godine, na inicijativu predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verice Rupčićkoja je i ove godine već tradicionalno sudjelovala u kampanji održavši interaktivno predavanje za učenice i učenike osmih razreda na temu vršnjačkog i obiteljskog nasilja, kao i problematike vezane uz period odrastanja, nužnost podjele kućanskih poslova u obitelji, uvažavanje različitosti i potrebu tolerancije. Također je ukratko prezentirala aktivnosti Povjerenstva.

Ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici, koju je nosio u znak  podrške svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Školske kolege odlučile su dići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama i od tada se posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava ovaj dan s ciljem prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Za učenike petog razreda Maja Gregurović iz Policijske uprave koprivničko-križevačke održala je predavanje o kibernetičkom nasilju.

Predavanju je prethodila priredba, koja je održana u sportskoj dvorani, gdje je ravnatelj škole Danijel Domišljanović zahvalio svim sudionicima, učenicima, djelatnicima i gostima na sudjelovanju i mnogobrojnim aktivnostima kojima je obilježen ovaj dan i tako poslana poruka iz ove škole: NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić

(Foto:Danijel Domišljanović)