Studenti i nastavnici Visokog gospodarskog učilišta na studijskom boravku u Francuskoj


Od 5. do 11. ožujka 2023. nastavnici (Matea Habuš, Goran Mikec i Valentina Papić Bogadi) i studenti Učilišta (Stella Hossu, Arijana Vrabec, Zlatka Kovačec, Elena Mihalić, Mihael Stručić i Timon Fabijanec) borave u Francuskoj u sklopu Erasmus+ projekta CAPable.

Nositelj projekta je partnerska ustanova IREO Lesneven, a u projektu, osim Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, sudjeluju i ustanove koje se bave strukovnim obrazovanjem u području poljoprivrede na srednjoškolskoj i visokoškolskoj razini iz Njemačke i Španjolske.

Radi se o novom obliku projekata u sklopu programa mobilnosti Erasmus+, a to su Blended Intensive Programmes koji kombiniraju virtualnu i fizičku mobilnost.

Virtualni dio mobilnosti odvijao se u periodu od listopada 2022. do veljače 2023., a sam završetak projekta je organiziran u sklopu tjedna fizičke mobilnosti, gdje ustanove koje sudjeluju u projektu mogu razmijeniti svoja znanja i iskustva specifična za državu iz koje dolaze.

Cilj projekta bio je upoznati nastavnike i studente sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije, a osobito s novim prioritetima za novo programsko razdoblje od 2023. – 2027. Studenti su tako tijekom virtualne faze provedbe projekta zajedno s nastavnicima proveli nekoliko intervjua na obiteljskim gospodarstvima kako bi saznali u kojoj su mjeri naši poljoprivrednici upoznati sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, koje im propise ona nameće, smatraju li je poticajnom ili ograničavajućom i sl.

Tijekom fizičkog dijela mobilnosti studenti su s nastavnicima pripremili prezentaciju o sličnostima i razlikama Zajedničke poljoprivredne politike u državama koje sudjeluju u projektu, predstavili Učilište i Hrvatsku i sudjelovali na niz predavanja i radionica.

Također su imali priliku posjetiti neke od najuspješnijih poljoprivrednih proizvođača mesa, mlijeka i povrća u francuskoj regiji Bretagne i direktno od vlasnika gospodarstava čuti s kakvim se izazovima susreću i kakav razvoj poljoprivrede očekuju u budućnosti.

Nastavnicima je sudjelovanje u projektu omogućilo da prošire mrežu kontakata i ustanova za buduću suradnju, istraživanja i projekte.