U prostorijama Županijske uprave u Koprivnici raspravljali o Distributivnom centru za meso

U prostorijama Županijske uprave u Koprivnici, u utorak je održan sastanak na temu Distributivnog centra za meso, infrastrukturnog projekta u sektoru hrane koji ima značaj strateškog projekta na regionalnoj razini u razvoju poljoprivrede i pokretanju gospodarske aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji i susjednih županija.

Sastanku su prisustvovali župan Darko Koren sa pročelnicima Marijanom Štimcem i Darkom Masnecom te predsjednik Udruge Baby Beef Zvonimir Širjan i upravitelj PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije Željko Jurkin sa suradnicima. Kako je naglašeno na sastanku cilj projekta je povećanje konkurentnosti mikro i malih uzgajivača goveda, svinja i janjadi u Koprivničko-križevačkoj županiji, pri čemu je Županija kao prijavitelj i nositelj projekta već poduzela niz koraka u smjeru stvaranja potrebnih administrativnih okvira za daljnji razvoj projekta.

U tom pogledu Županija je sufinancirala izradu projektno-tehničke dokumentacije – Idejnog projekta te Studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi te objedinila podatke primjera dobre prakse i podatke Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na temelju kojih je i izrađen prijedlog opisa projekta Distributivnog centra za meso čija se vrijednost procjenjuje na oko 13 milijuna eura pri čemu se investicija planira primarno financirati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) i europskih fondova te sredstava partnera na projektu.

Predstavnici Udruge Baby Beef i PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije iskazali su interes za korištenje infrastrukture budućeg distributivnog centra te izrazili želju da kao partneri budu uključeni u postupak kako bi se distributivni centar realizirao u skladu s realnim zahtjevima na tržištu ponude i potražnje. Sudionici sastanka usuglasili su se da će u narednim koracima zajednički nastupiti prema nadležnom ministarstvu u cilju daljnjeg razvoja projekta.

Dodajmo kako je Distributivni centar za meso u Križevcima uključen i u „Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. – 2027. godine“ čime se želi tržišno unaprijediti potencijal u stočarskoj proizvodnji na području županije, unaprijediti način pripreme mesa za tržište i mogućnosti čuvanja mesa u hladnjačama, provesti cilj kratkog lanca opskrbe i omogućiti model „od polja do stola“, a sve u korist proizvođača i potrošača.

Pratite nas na društvenim mrežama!