U Vrbovcu održan 6. Obrtnički forum Zagrebačke županije

  1. Obrtnički forum Zagrebačke županije održan je danas u dvorani vrbovečkog Pučkog otvorenog učilišta. Forum je okupio brojne obrtnike, uzvanike i goste.

-Prije svega danas na ovom Forumu moći ćemo čuti razmišljanja i prije svega probleme koji tište naše obrtnike, znamo da su izazovna vremena i da nije lako. Obrtnici su izuzetno važni za našu Županiju, od njih prihodujemo i mi kao županija i općine i gradovi i te prihode ulažemo u daljnje funkcioniranje našeg sustava.

Dajemo određena sredstva za njihovu opremu i ulaganja, sufinanciramo kamatu na poduzetničke kredite te jamstva. Pokušavamo kroz mjere poticati učenike da biraju obrtnička zanimanja, imamo određene aktivnosti i prezentacije u suradnji s Obrtničkom komorom. Zadnji veliki projekt je Regionalni centar kompetentnosti koji se gradi u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar kazao je kako žena obrtnica ima oko 45 posto na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. -Zagrebačka županija ima oko 3 tisuće obrtnica, a želja nam je još više približiti županiju obrtnicima. Ovdje se može čuti što radi Zagrebačka županija za obrtnike i što radi obrtništvo. Kad bi bila ovakva suradnja s područnim komorama kako je sa Zagrebačkom županijom, Hrvatska bi išla puno brže naprijed – istaknuo je Trojnar.

Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Zagreb kazala je kako obrtnici dolaze veliki dio zapošljavanja. – Obrtnici su žilavi i u svim teškim situacijama i za vrijeme, rata, poplava, potresam korene, obrtnici su zadržavali radna mjesta uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Predstavit ću potpore za 2023. godine s posebnim akcentom na zelenim i digitalnim poslovima, a obrtnici su prvi u zelenim poslovima i prepoznali su važnost zaštitu okoliša – kazala je.

-Suradnja Grada s Udruženjem obrtnika je i više nego zadovoljavajuća. Mogu pohvaliti sve obrtnike, mi smo ove godine i završili gradnju jedne kuće na području Siska, koja je bila oštećena u potresu uz pomoć naših obrtnika. Prije nekih šest godina bili smo grad koji nije imao niti jednu mjeru potpore za gospodarstvo, danas ih imamo deset – poručio je vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj.

Kao domaćin na odazivu je zahvalio predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovec Zdravko Sohora koji je ukratko predstavio udruženje.

-Ova zahtjevna vremena za obrtnike zahtijevaju brze prilagodbe u kojima treba iskoristiti svaku mogućnost da zadržimo poslovanje, svoje zaposlenike, ali i da nastavimo rast poslovanja. Biti obrtnik nije posao, već životni poziv koji nema radno vrijeme – poručio je Sohora.