Udruga uzgajivača simentalskog goveda Križevci održala redovnu godišnju skupštinu

simentalac krizevci

Udruga uzgajivača simentalskog goveda Križevci održala je u nedjelju godišnju skupštinu. Spomenimo da vodstvo ove udruge čine uz predsjednika Miroslava Stručića, Mladen Pičak, Marin Kralj, Stjepan Levanić, Miljenko Konjačić, Saša Mrnjavčić, Bojan Dukić, Mario Lacković i Mihael Stručić.

Sva podnijeta izvješća i plan rada usvojeni su jednoglasno, a skupštini su nazočili i pozdravnim riječima se obratili Dario Zagorec (Savjetodavna služba), Denis Maksić (Koprivničko-križevačka županija), Josip Crnčić (HAPIH), Ivan Beloša (Udruga uzgajivača simentalskog goveda Kalničkog Prigorja) te Marijan Nemec (Schaumann).

Predsjednik Miroslav Stručić rekao je kako udruga ima 82 člana s plaćenom članarinom. -Prema zadnjim podacima na području 60 križevačkih naselja ima 339 posjednika koji drže 2 341 kravu, a na simentalsku pasminu se odnose 322 uzgajivača koji drže 2 067 krava. Time je potvrđena činjenica da je križevački kraj najstočarskiji u Hrvatskoj – rekao je Stručić i dodao kako su se u protekloj godini javili na gradske i županijske javne pozive i realizirali sredstva.

Nakon opširnih pobrojanih aktivnosti u protekloj godini, plan rada za 2023. godinu iznio je Miljenko Konjačić.

Ispred Centra za stočarstvo HAPIH-a pozdrave je uputio Josip Crnčić istaknuvši kako se unatoč teškim vremenima, ipak može raditi. -Podršku uvijek imate od mene, kolega Mirana, Željka i Ane. Za sva ciljana sparivanja i s pitanjima oko genetike slobodno mi se obratite – rekao je Crnčić i uzgajivačima približio rezultate genotipizacije.

-U simentalskom uzgoju nikad se nije bolje radilo nego proteklih nekoliko godina. Pokazali smo da znamo, možemo i pred potpisivanjem je ugovor Središnjeg saveza s kolegama iz Njemačke i Austrije. Hrvatska ulazi u sustav izračuna uzgojnih vrijednosti Austrije, Njemačke i Češke. To znači da će vaša goveda imati izračunate uzgojne vrijednosti kao i u tim zemljama i bit će usporediva s kravama u tim zemljama koje prednjače u uzgoju simetalskog goveda – poručio je Crnčić.

Pozdrave u svoje i u ime koprivničko-križevačkog župana Darka Korena uputio Denis Maksić kazavši kako će uskoro biti otvoren javni poziv za udruge koji će biti u digitalnom obliku. -Želim vas pozvati i na predavanje 10. ožujka koje će se održati u Gospodarskoj komori u Koprivnici na temu veće proizvodnje mlijeka, tova u govedarstvu i svinjogojstvu – rekao je.

Ispred Ministarstva poljoprivrede – Savjetodavne službe okupljenima je prigodne riječi uputio i Dario Zagorec koji je napomenuo kako bi se uzgajivači trebali sastati barem jednom mjesečno uz neko stručno predavanje. -Nekad smo često razmjenjivali iskustva i ideje, to nedostaje i danas. Pozivam vas i da iskažete interes za besplatnom stručnom ekskurzijom u Njemačku, a na vama je da odaberete temu koja vam je zanimljiva i aktualna – rekao je Zagorec i osvrnuo se na novi pravilnik vezan na potpore.

– Riječ je o intervencijama, pratite što se objavljuje, a tu se službe Savjetodavna služba i HAPIH. Uočili smo da je pritisak na kolege oko ispunjavanja obrazaca, a bilo bi svrsishodnije da poljoprivrednici nauče sami voditi evidencije. Na taj način će kolege imati više vremena prolaziti s vama sve mjere – intervencije koje će biti raspisane.

Važno je da vas se posjeti na gospodarstvu. Sad imamo i super kontrole iz Bruxellesa i nadam se da neće biti umanjenja potpora. Uvijek se bolje konzultirati s nama da vidimo imate li uvjete za prijavu, kako ne bi bilo sankcija. Kroz dobrobit se mogu povući dobra sredstva, ali bitno je da imate dobre i točne informacije – zaključio je Zagorec.

Pratite nas na društvenim mrežama!