[FOTO] Križevci se ponose najmodernijom zvjezdarnicom u Hrvatskoj

Na svečanosti u središtu Križevaca, simboličkim rezanjem vrpce troje je križevačkih učenika danas točno u podne otvorilo najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj. Kao dio Kozmološkog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, zvjezdarnica će biti mjestom susreta popularizacije i znanstvenih istraživanja, edukacije djece i mladih, a posjetiteljima će omogućiti neposredno iskustvo svemira.

Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu EU projekta SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, čiji je nositelj Udruga P.O.I.N.T. s partnerima, gradskim ustanovama i organizacijama civilnog društva te Gradom Križevcima.
O novoj zvjezdarnici, samom projektu i čitavoj inicijativi, dvjestotinjak uzvanika, gostiju i građana upoznao je voditelj projekta, dr. rer. nat. Andrej Dundović iz udruge P.O.I.N.T. On je zajedno s kolegom astrofizičarem dr. rer. nat. Petrom Pavlovićem osmislio ideju Kozmološkog centra u Križevcima i, prema riječima križevačkog gradonačelnika Marija Rajna, pokazao požrtvovnost i strpljenje neophodno za višegodišnju realizaciju ove ideje. “Ovo je projekt u pravom smislu namijenjen svim građanima i budućim generacijama,” izrazio je zadovoljstvo gradonačelnik Rajn.
“Iako nisam izravno sudjelovao u postajama križnog puta koji ste prošli u realizaciji ovako složenog projekta u izazovnim vremenima, veliko mi je zadovoljstvo kao Križevčaninu da će ova zvjezdarnica privlačiti turiste i goste, a možda i doseljenike u Križevce,” izjavio je koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Na svečanosti su bili predstavnici znanstvenih i obrazovnih institucija, predstavnici županijskih i gradskih savjeta mladih, članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća Križevaca, gradski pročelnici i vijećnici, načelnici općina i brojni građani.
Svi oni razgledali su zvjezdarnicu s petometarskom kupolom koja pokriva vrijedan teleskop. Teleskop ima promjerom primarnog zrcala od 40 centimetara. Ovo je respektabilna oprema, ali posebno treba istaknuti astronomsku kupolu koja je domaći proizvod koji konkurira i najboljim kupolama stranih proizvođača. U glazbenom intermezzu svečanosti nastupila je učenica solo pjevanja križevačke Glazbene škole Alberta Štrige Dunja Rebić uz klavirsku pratnju profesora Darka Golubića.
Današnje otvaranje zvjezdarnice u Križevcima predstavlja vrhunac projekta pokretanja Kozmološkog centra – prve takve inicijative u Hrvatskoj i šire, u okviru koje su u istom prostoru objedinjeni edukacija, popularizacija znanosti i znanstveni rad iz područja fizike Svemira. U periodu nešto duljem od dvije godine u sklopu Kozmološkog centra održan je izrazito bogat niz predavanja, kontinuiranih radionica i ljetnih škola na temu fizike Svemira, računarstva, filozofije prirode, umjetnosti itd. Osim toga, zahvaljujući ovom projektu, objavljen je i veći broj znanstvenih radova na temu crnih rupa, ranog Svemira i tunela kroz prostor-vrijeme.
“Ova zgrada zvjezdarnice svojevrsni je spomenik ideji Kozmosa. Ovo je spomenik čovjekove veze sa Svemirom i podignut je u ovom malom gradu zahvaljujući uvjerenju ljudi da je to bitno. I vjerujem da je ovo temelj za daljnji razvoj ove ideje, ali inspiraciju budućim pothvatima i novim generacijama da naprosto rade stvari koje zadiru u univerzalno,” zaključio je dr. rer. nat. Dundović.

Zvjezdarnica je otvorena i za građane, a danas je mogu razgledati uz stručno vodstvo. Vrhunac ovog, za Križevce važnog dana, bit će večeras od 20 sati kad će pod zvjezdanim nebom Gradski tamburaški orkestar uz maestra Igora Kudeljnjaka izvesti Svemirski koncert, uz soliste Lovru Baričevića i Robina Petića. Na programu će se naći djela Josipa Konfica, Darka Žuka, Johna Williamsa, Romana Grossa, Hoagyja Carmichaela, Gustava Holsta i Justina Hurowitza.
Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna odnosno 385.902,17€. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.