Koprivničko-križevačka županija dobila status „Županija – prijatelj djece“

Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora programa „Gradovi i općine-prijatelji djece“, a nakon uspješnih rezultata izvida Ocjenjivačke komisije Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Koprivničko-križevačkoj županiji dodijeljen je status „Županija – prijatelj djece“, kao trećoj županiji u Hrvatskoj.

Dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, a ujedno i voditeljica projekta “Županije-prijatelji djece”, Sonja Borovčak uručila je povelju županu Darku Korenu na svečanosti povodom 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija, pohvalivši našu županiju na aktivnosti i kontinuitetu provedbe projekata usmjerenih dobrobiti djece i mladih.


Čestitke Koprivničko-križevačkoj županiji uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanoj dodjeli prisustvovala je i voditeljica projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.
Župan je izrazio zadovoljstvom što je prepoznat angažman naše županije po pitanju ovog projekta, ali i još važnije – po pitanju unaprjeđenja kvalitete života najmlađih.

„Ponosni smo što je naša županija stekla ovaj prestižni status jer smo intenzivno radili na tome da pokažemo koliko ulažemo u djecu i mlade na cijelom našem području. Projekte usmjeravamo na razvoj optimalne okoline za odrastanje, stvarajući preduvjete za razvoj djece u sigurnom okruženju i omogućavajući svakom djetetu jednak pristup obrazovnom sustavu i kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uz posebnu skrb o najranjivijim skupinama. Naš posao na unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih dobivanjem ovog statusa nije završen nego se nastavlja te smatramo kako u sinergiji s institucijama i udrugama možemo stvoriti mnoge lijepe priče i pozitivne promjene. Svjesni smo da ulaganjem u djecu, ulažemo u budućnost i pružamo podršku novim generacijama koje će unaprijediti ovu Županiju. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli dobivanju ovog statusa, kao i Savezu koji je prepoznao naše zalaganje“, kazao je župan.

zupanija prijatelj

Županija mnogo ulaže u osobni razvoj djece i mladih, brine o kvalitetnim uvjetima obrazovanja i zdravstveno-socijalnoj zaštiti, razvoju vještina te potiče sportske aktivnosti. Ovaj projekt i izrada strateškog dokumenta još su jedan dokaz da se u svim segmentima brine o djeci i mladima te njihovoj budućnosti, pružajući im jednake početne pozicije za kvalitetno odrastanje.

Strategija projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje od 2020. do 2022. godine je Odlukom Županijske skupštine produžena na 2023. godinu, a u ovoj će se godini izraditi nova strategija za razdoblje od 2024. do 2026. godine.
Postojećom Strategijom obuhvaćeno je 79 aktivnosti, primjerice iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, slobodnog vremena, dječje participacije, zdravstva i socijalne skrbi, preventivnih programa, psihosocijalne podrške djeci i roditeljima, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, sigurnosti u prometu i ostalog. Među važnijim projektima treba spomenuti izgradnju pet školskih sportskih dvorana i županijskog Centra kompetentnosti, projekte osiguravanja pomoćnika u nastavi i zdrave školske prehrane kroz Pametan obrok za pametnu djecu, sufinanciranje prijevoza školaraca, škole plivanja, školskih natjecanja i centara izvrsnosti, kreativni natječaj županijskog Antikorupcijskog povjerenstva, financijska pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju, preventivni programi sigurnosti u prometu i slično.

Spomenimo kako je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske našu Županiju pozvao na otvorenu kandidaturu za stjecanje statusa, na temelju dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete života djece na području županije. Trenutno status „prijatelj djece“ imaju dva grada, Koprivnica i Križevci te Općina Virje, a Županija potiče i pruža svu potrebnu pomoć i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su iskazale interes.