Lana Okroša Rožić govorila o arheološkim istraživanjima u Križevcima i okolici

I dalje u sklopu bogatog programa obilježavanja Dana grada Križevaca i 771. godišnjice Stjepanove povlastice, u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Križevcima održano je predavanje ‘Arheološka istraživanja u Križevcima i okolici’.

Predavanje je pripremila mr. sc. Lana Okroša Rožić, muzejska savjetnica Gradskog muzeja i već niz godina agilna i temeljita arheologinja križevačkog kraja. Od mnoštva nalazišta koja je istražila, najviše se ističe njen rad na nalazištu Brezovljani. Bogata arheološka prošlost križevačkog kraja istraživana je već dugi niz godina, a svoj obol su među inim dali i arheolozi Stojan Dimitrijević, Zorko Marković, Željko Tomičić, Tatjana Tkalčec. te dugogodišnji upravitelj i ravnatelj križevačkog muzeja, Zoran Homen. Lana Okroša Rožić dostojno nastavlja i proširuje rad, otvarajući nove teme i budeći širok kontekst kultura koje su se ovdje razvijale.

Za organizaciju predavanja pobrinuli su se Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, te Povijesno društvo Križevci. U ime organizatora uvodno su se okupljenima obratili dr. sc. Ivan Peklić i dr. sc. Dejan Pernjak. Mnoštvo okupljenih, a posebno srednjoškolaca s pažnjom su pratili predavanje.