Međunarodna izložba tradicionalno oslikanih pisanica u Podravskim Sesvetama

Međunarodna izložba tradicionalno oslikanih pisanica “Pisanica uspomena i prijateljstva” i radionica ukrašavanja pisanica održana je u organizaciji poznatog etnografa Josipa Cugovčana na njegovom imanju u Podravskim Sesvetama, gdje se nalazi velika i značajna etno zbirka, u okviru koje je i stalna izložbena postava pisanica. Ove godine je pisanice izložilo 39 autora iz Hrvatske, a pored pisanica iz Hrvatske izložene su pisanice iz Austrije, Latvije, Poljske, Rumunjske, Ukrajine, Japana, Mađarske, Kanade i Južne Afrike.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak umjetnika iz pet županija, koji su pokazali umijeće tradicijskog ukrašavanja pisanica svog zavičaja.
U okviru radionice pored kulturno umjetničkog sadržaja uz prikaz običaja Matkanja, upriličeno je kratko izlaganje o značaju pisanice u Podravini.

Sudionike su pozdravili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja je zahvalila organizatoru na velikom trudu u organizaciji ovog događaja, kao i na svemu što čini u očuvanju i njegovanju naše kulturne i etnografske baštine. Izrazila je zadovoljstvo prisutnim elementima ravnopravnosti, koji se ogledaju u maštovitoj i vrhunskoj izradi pisanica u izvedbi muškaraca, gdje se eliminiraju stereotipi o ženskim i muškim poslovima i preokupacijama.

Također je zahvalila i svim sudionicima na dolasku i sudjelovanju u okviru svog umjetničkog izričaja uz naglasak na važnost čuvanja tradicije, a u ovom slučaju je to izrada pisanica uz Uskrsne običaje i prenošenje na mlade naraštaje. Sa željama za lijepo provedenim danom uz druženje te stvaranje novih veza i prijateljstava, pozvala je sve na čuvanje tradicije te njegovanje izričaja i zajedništva. Sudionike je pozdravio i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovnik Ivica Kipre. Radionicu i izložbu je otvorila Mirela Horvatin, predstavnica Ministarstva kulture i medija.
Na radionici i izložbi, koje su trajale tijekom cijeloga dana, sudjelovali su i predstavnici Etnografskog muzeja iz Zagreba, Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja Zagorja, Muzeja grada Dubrovnika i Muzeja grada Čakovca.