Središte Koprivnice krase Pisanice od srca

U Gradskom parku u Koprivnici danas je otvorena 14. izložba Pisanica od srca čiji su suorganizatori Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica.

Riječ je o projektu koji se provodi od 2006. godine, vlasništvo je županijske Turističke zajednice te je i službeno zaštićen kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro.

Zahvale svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji građanima omogućava uživanje u jedinstvenim umjetničkim djelima uputio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, koji je otvorio izložbu.

quote desni 3„Ovaj projekt ima za cilj promociju prostora Podravine i Prigorja, naših običaja i naivnog slikarstva. Prije tjedan dan prvi put smo organizirali izložbu u inozemstvu, u njemačkom Wolfsburgu, na sajamskom prostoru koji dnevno obiđe oko nekoliko tisuća posjetitelja, a reakcije su i više nego pozitivne. Ponosni smo što nastavljamo tradiciju, a izložbom šaljemo poruke mira i zajedništva, kao i najbolje želje povodom blagdana Uskrsa“, istaknuo je župan.

„Veseli nas kad vidimo da su naše pisanice izložene na brojnim različitim mjestima, a interes za njima sve više raste. Ove godine imamo dvije obnovljene pisanice i jednu novu, a u 14 godina provedbe projekte ukupno ih je izrađeno 200-tinjak“, dodala je pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, uz napomenu kako je u koprivničkom parku izloženo šest velikih i tri manje pisanice.

U ime naivnih umjetnika koji godinama vrijedno i predano oslikavaju pisanice obratio se Zlatko Štrfiček te kazao:

„Drago nam je što smo toliko godina angažirani u ovom projektu koji je velika promocija za sve nas. Vjerujemo da ćemo se nastaviti družiti na zadovoljstvo svih posjetitelja i djece koji vole razgledavati pisanice.“

Uime Grada Koprivnice zahvale je uputio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal zahvalivši organizatorima što već godinama za lokaciju izložbe biraju upravo Koprivnicu te je izrazio zadovoljstvo što ovim projektom nastavlja tradicija naivne umjetnosti.

Spomenimo kako su otvorenju prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta, Maja Blažek i Marijan Štimac, predstavnici Obrtničke komore KKŽ, HGK ŽK Koprivnica te brojni građani.

Izložba se može razgledati do 17. travnja.